منابع پایان نامه کارشناسی ارشد ... |
پویاییهای گروهی و روابط بین گروهی چیست و چگونه میتوان از آن در جهت بهبود کیفیت زندگی کاری استفاده کرد، همچنین استراتژی مورداستفاده سرپرستان در جهت افزایش QWL چیست؟
۲-۴-۱۱ برنامههایی برای بهبود کیفیت زندگی کاری:
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
برنامههای بهبود روند کیفیت زندگی کاری دودسته میباشند: برخی از آنها به دگرگونیهای کم و برخی دیگر به دگرگونیهای وسیعتری نیاز دارند. شرح برنامهها بهطور خلاصه در جدول زیر آورده شده است.
جدول (۲-۱۰) برنامههای بهبود کیفیت زندگی کاری
ردیف
عنوان برنامه
شرح برنامه
۱
حلقههای کیفیت
حلقههای کیفیت گروههای کوچکی از کارکنان میباشند که بهطور منظم با رهبر گروه تشکیل جلسه میدهند تا مشکلات مرتبط به کار را حل نمایند. (جزنی،۴۵۰،۱۳۷۸)
حلقههای کیفیت شامل هفت تا ده تن است که از منطقه کاری مشابه برگزیدهشده و بهطور منظم گردهم میآیند تا کیفیت و مسائل مربوط به قلمرو آن را در قلمرو کاری خود شناسایی و تحلیل نموده و برای مشکلات راه چاره بیابند. عضویت در حلقههای کیفیت، اختیاری بوده و جلسههای آن بهطورمعمول هفتهای یک ساعت از وقت رسمی کار را پر می کند در نشستهای نخستین به اعضای گروه درزمینهٔ روشها و فنون حل مسائل که از پویائی گروهی، مهندسی صنعتی و نظارت بر کیفیت سرچشمه گرفتهاند آموزش داده میشود. این روشها شامل اندیشه انگیزی، تحلیل علت و معلولی و … میباشد.
۲
ارتباط با کارکنان
بررسیهای سازمانی نشان میدهند بهتر کردن ارتباط میان کارکنان، یک روش اثربخش و کارآمد برای بهبود بهرهوری و کیفیت زندگی کاری میباشد ارتباط میتواند انتقال اندیشههای کارکنان را در راستای بهتر شدن فرآوردهها و دگرگونیهای سازمانی آسان سازد و در همان حال احساس مشارکت کارکنان را در کار افزایش دهد.
۳
نوسازی سبکسازمانی
راههای رایج برای ایجاد سبکی نو د ر سازمان شامل (۱) افزایش سطح مشارکت (۲) بکار بردن نظریه Z در مدیریت است.
۲-۴-۱۲ محدودیتهای برنامههای کیفیت زندگی کاری:
برنامههای کیفیت زندگی کاری گرچه دارای موفقیتهایی بودهاند، اما اکثر نگهداری یا گسترش آنها بیش از چند سال با مشکلاتی همراه بوده است. در ذیل دلایل محدودیت موفقیت برنامههای کیفیت زندگی کاری ارائه گردیده است.
- تغییرات در رهبری (مدیریت) سبب از بین رفتن تداوم برنامههای کیفیت زندگی کاری میشود.
- ممکن است انتظارات درباره سرعت بهبودهایی که قرار است رخ دهد بسیار زیاد باشد.
- تلاشها غالباً متوجه کارکنان تولیدی واداری است و کوشش کمتری در جهت تغییر فرهنگ سطوح حرفهای و مدیریتی انجام میگیرد.
- معمولاً پاداشهای مادی بلندمدت و برای مشارکتکنندگان در نظر گرفته میشود.
- تعهد ناکافی نسبت به امنیت شغلی نیروی کار در بلندمدت وجود دارد. (جزئی ۱۳۷۸،۴۴۱)
۲-۴-۱۳ تأثیر متقابل بهرهوری و کیفیت زندگی کاری:
با توجه به تعاریفی که از بهرهوری و کیفیت زندگی کاری ارائه گردیده است، این نظریه را تقویت می کند که افزایش و تأکید بر عوامل محسوس و عینی کیفیت زندگی کاری، بهرهوری منابع انسانی را افزایش میدهد لذا در یک جمعبندی، میتوان اینگونه بیان نمود که بهرهوری، بهویژه بهرهوری منابع انسانی که از ضرورتهای توسعه و رشد هر جامعه و سازمان محسوب میگردد صرفاً از طریق افزایش میزان حقوق و مزایا و امکانات رفاهی به دست نمیآید. بلکه جهت بهرهور نمودن انسانها باید رضایت و کیفیت زندگی کاری آنان افزایش و بهبود یابد. البته برقراری ارتباط متقابل بین این دو پدیده، به باورهای مشترک و فرهنگ سازمانی مساعد نیاز دارد پس در شکلگیری این فرهنگ، مدیران سازمانها، بیشترین تأثیر را خواهند داشت.
انسان موجودی پیچیده با تواناییهای بیانتها میباشد که از قوه به فعل درآوردن این تواناییها از راه مطالعه روان، باور و ارزشهای او بیش از ویژگیهای فیزیکیاش، ما را در برقراری ارتباط بین بهرهوری کیفیت زندگی کاری راهنمائی می کند. عملکرد عبارت است از کارایی و اثربخشی در وظایف محوله. لذا عملکرد شغلی مستخدم نشان میدهد که او تا چه اندازه کار خود را بهطور رضایت بخش انجام میدهد. ایجاد رابطه متقابل بین بهرهوری و کیفیت زندگی کاری و ایجاد باورهای مشترک در سازمان با بکار گیری رهبری و مدیریت صحیح شکل میگیرد که به دو شرط زیر بستگی دارد:
۱- مدیران برای رهبری سازمان دارای مهارت لازم باشند.
۲- مدت مدیریت آنها آنقدر طولانی باشد که فرصت آموزش، تغیر فرهنگ و ایجاد ارزشهای مشترک را داشته باشند.
کیفیت زندگی کاری بهرهوری
کیفیت زندگی کاری عملکرد
شکل (۲-۱) نقش مدیریت در ایجاد رابطه متقابل بین کیفیت زندگی کاری و بهرهوری (میر سپاسی،۱۳۷۶، ۷۲)
۲-۵ بخش چهارم: شرکت نفت فلات قاره ایران
شرک نفت فلات قاره ایران یکی از شرکتهای تابعه وزارت نفت میباشد که مسئولیت بهرهبرداری از مخازن نفتی خلیجفارس را بر عهده دارد. این شرکت از بزرگترین شرکتهای تولیدکننده نفت دریایی جهان است که وظیفه استخراج و بهرهبرداری از میادین نفتی کشور در طول بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر از گستره آبهای نیلگون خلیجفارس و همچنین دریای عمان را با پیشینه نیمقرن تجربه بر عهده دارد. این شرکت دارای ۴ منطقه عملیاتی بهرگان، خارک، لاوان و سیری منطقه جدید کیش منطقه جدید قشم میباشد که هر یک از مناطق دارای سکوهای تابعه متعدد میباشند.(پورتال شرکت نفت فلات قاره ایران،۱۳۹۳)
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-09-25] [ 05:05:00 ق.ظ ]
|