نگارش پایان نامه با موضوع : کلیاتی در مورد ... |
پلیمریزاسیون رادیکالی وینیلکلراید و تبدیل آن به پلیوینیلکلراید
پلیوینیلکلراید را به دلیل پایداری گرمایی[۳۰] خیلی کم و گرانروی مذاب[۳۱] زیاد به تنهایی نمی توان فراورش کرد. بنابراین ضروری است، به منظور ایجاد گستره وسیع و متغیری از خواص، با تعدادی از افزودنیهای مناسب ترکیب شود تا کاربردهای بسیار متنوعی در استفاده نهایی آن مهیا گردد. دوام زیاد همراه با قیمت مناسب باعث شده است تا این پلیمر پس از پلی اتیلن دومین پلیمر با بیشترین مقدار کالای تولیدی محسوب شود. PVC پلیمری گرمانرم است، بدین معنی که با گرم شدن، نرم یا ذوب شده و با سردشدن، سخت میگردد. مواد گرمانرمی که به نحوه درستی فرمول بندی شده باشند، میتوانند بدون تغییر شیمیایی قابل ملاحظهای بارها تحت چندین فرایند قرار گیرند. پلیوینیلکلراید ساختاری بیشکل دارد، یعنی این پلیمر فاقد نظم موقعیتی در مقیاس مولکولی است و پایداری ابعادی در بالای دمای انتقال شیشه ای (Tg)، مقاومت خزشی، جمع شدگی کم، مقاومت به ضربه، اما حساسیت به شکاف و شفافیت خوبی نشان میدهد. Tg دمایی است که پلیمر شیشه ای مانند پلیوینیلکلراید، به فاز لاستیکی نرم می شود، بدین منظور زمانیکه نواحی بیشکل به اندازه کافی انرزی گرمایی بدست آورند، با سرعت محسوسی به خمیر لغزنده تبدیل میشوند. برای پلیوینیلکلراید این حالت تقریبا در دمای ۸۰ درجه سانتی گراد قرار دارد. این پلیمر به دلیل بیشکل بودن دمای ذوب معینی ندارد، اما ۱۸۰-۱۷۰درجه سانتی گراد محدوده تقریبی دمایی است که این پلیمر تحت تاثیر تغییرات محسوسی قرار میگیرد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۲-۱-۱-تاریخچه
وجود مونومر پلیوینیلکلراید توسط لیبیگ و ریگنالت در سال ۱۸۳۵ میلادی گزارش شد، اما قابلیت این مونومر برای پلیمر شدن در آن زمان شناخته نشده بود. بعدها در سال ۱۸۷۸ میلادی، اثر نور خورشید روی وینیلکلراید توسط بایومان بررسی شد، زمانی که این دانشمند در نتیجه اثر نور خورشید تشکیل ماده سفید رنگ چقرمهای را مشاهده کرد.
پیشرفتهای بسیار اندکی تا سال های ۱۹۱۶-۱۹۱۲ میلادی انجام شده بود، تا اینکه فریتز کلات، اساس تولید پلیوینیلکلراید را کشف کرد. ثبت اختراعهایی برای ساخت وینیلکلراید از واکنش گاز هیدروژن کلرید با استیلن در دمای ۱۸۰درجه سانتی گراد و در مجاورت کلریدهای فلزی به عنوان کاتالیزور واگذار شد.
پس از ثبت اختراع ها برای پلیوینیلکلراید، اولین تولید تجاری این پلیمر در دهه ۱۹۲۰ میلادی در آمریکا آغاز شدو تا دهه ۱۹۳۰ میلادی ادامه یافت. تولید نیمه صنعتی رزین پلیوینیلکلراید در سال ۱۹۳۱ میلادی در آلمان شروع شد. تولید این پلیمر به عنوان محصول مفید از لحاظ فناوری، پس از افشای ثبت اختراع سیمون و رید در سالهای ۱۹۳۴-۱۹۳۳ میلادی آغاز شد.
در گذشته فراورش پلیوینیلکلراید به روشهای آمیزهکاری، ورقه سازی، قالب گیری فشاری و اکستروژن انجام میشد که این روشها برای فراورش لاستیک و سلولوئید بکار میرفت. در سال ۱۹۸۰ میلادی، ۲۰ شرکت مختلف PVC را تولید کردند.
۲-۱-۲-شکل شناسی پلیوینیلکلراید
پلیوینیلکلراید ذاتا به حالت ذره وجود دارد و بسته به فرایند مورد استفاده در دو اندازه مختلف یافت می شود. در پلیمر شدن تعلیقی و جرمی، ذرات یا دانههایی با قطر ۱۰۰ تا ۱۸۰ میکرومتر بدست می آید، درحالیکه در فرایند امولسیونی، لاتکسی با اندازه ذرات ۰٫۱ تا ۰٫۳ میکرومتر بدست می آید. لاتکس خشک می شود و ساختار دانه مانند شکننده با اندازه ۵ تا ۵۰ میکرومتر بدست می آید.
زنجیر پلیوینیلکلراید طی پلیمر شدن رشد یافته و زمانیکه طول زنجیر به بیش از ۱۰ واحد برسد، در مونومر وینیلکلراید نامحلول می شود. به طوری که این پلیمر ضرورتا در مونومر خود نامحلول است و فرایند جزء پلیمرشدن تعلیقی رسوبی دسته بندی می شود. به هر حال پلیوینیلکلراید متورم شده و به طور جزیی به مقدار ۲۷درصد وزنی به وسیله مونومر حلالپوشی میشودکه این موضوع به طور عمده روی پلیمر شدن و به همان اندازه روی خواص و کاربردهای نهایی این پلیمر اثر می گذارد. از این رو، روش جداشدن پلیوینیلکلراید از مونومر، مکانیسم رشد بعدی آن، تورم پلیمر به وسیله مونومر در تشکیل، کارکردن با آن و در نتیجه فراورش PVC بسیار مهم است.
۲-۱-۳-تنوع پلیوینیلکلراید
پلیوینیلکلراید نامی عمومی است. در صنعت از مقدار k و گرانروی برای نشان دادن وزن مولکولی استفاده می شود و اغلب تولیدکنندگان این پارامتر را در کدهای درجه بندی شده به منظور تعیین محصولات مختلف به کار میبرند.
مقدار k با دمای پلیمر شدن ارتباط معکوس دارد، به طوریکه به هر میزان که دمای پلیمرشدن کمتر شود، مقدار k افزایش و وزن مولکولی پلیمر نیز بیشتر می شود. پلیوینیلکلراید با مقدار k برابر ۶۸-۶۶ در فرمول بندی قطعات صلب فرایند می شود و در ساخت لولهها، ورقهها و پروفیلهای پنجره بهکار میرود. پلیوینیلکلراید با مقدار k بین ۷۱-۶۵ در فرمول بندی قطعات انعطاف پذیر مانند ورقههای انعطاف پذیر، کف پوشها، کاغذهای دیواری، پوشش کابلها، شیلنگها، تیوپها و وسایل پزشکی استفاده می شود. PVC با مقدار k بین ۶۰-۵۵ در فرمول بندی هایی برای قالبگیری تزریقی لوله و رابطها، دوشاخههای برق و قالبگیری دمشی بطریها و سایر ظروف کاربرد دارد. پلیوینیلکلراید با مقدار k زیاد، موجب کاهش جلا در پلیمر می شود، زیرا بخشی از پلیمر کاملا به ژل تبدیل نشده و درنتیجه منجر به کدر شدن قطعه میگردد.
۲-۱-۴-ساختار مولکولی پلیوینیلکلراید
وجود اتم حجیم کلر در ساختار این پلیمر ماهیت قطبی را در زنجیره پلیمر ایجاد می کند و در صورت بندی همآرایش واحد تکراری در زنجیره منجر به بلورینگی محدود پلیمر می شود.
این ویژگیها، خواص مکانیکی خوبی را به ویژه سفتی در ضخامتهای دیواره کم، گرانروی مذاب زیاد در وزن مولکولی نسبتا کم و قابلیت حفظ خواص مکانیکی خوب، حتی وقتی نرم کنندهها به مقدار زیادی استفاده میشوند در پی دارد و باعث حصول گستره وسیعی از محصولات با نرمی و انعطاف پذیری متفاوت می شود.
۲-۱-۵-خواص پلیوینیلکلراید
اجزای پلیوینیلکلراید، پلیمر و افزودنیهایی هستند که به منظور کاربرد نهایی خاصی، فرمول بندی ضروری را فراهم می کنند. خواص پلیوینیلکلراید تحت تاثیر متوسط وزن مولکولی و توزیع وزن مولکولی پلیمر قرار میگیرد. قرارداد برای ثبت غلظت افزودنیها، یک قسمت به ازای صد قسمت وزنی رزین ( phr ) پلیوینیلکلراید است.
ترکیبات پلیوینیلکلراید را میتوان، با بهره گرفتن از نرم کنندهها به موادی انعطاف پذیر فرمول بندی کرد، که معمولا پلیوینیلکلراید نرم شده ( P-PVC ) نامیده میشوند. ترکیب دیگری که برای P-PVC تشکیل می شود، مایعی به حالت خمیر یا مایع پراکنده است. ترکیبهای اختلاط خشک بدون نرم کننده، برای کاربردهای سخت به صورت U-PVC مشخص میگردند.
اکسیژن و اوزون در دمای محیط پلیوینیلکلراید را مورد حمله قرار نمیدهند، اما سامانههای اکسنده قوی باعث شکستن زنجیرههای پلیوینیلکلراید میشوند، به طوری که محلولهای غلیظ عوامل اکسنده از قبیل پتاسیم پرمنگنات، پلیمر را به طور سطحی تحت تاثیر قرار می دهند. هیدروژن پراکسید در هر غلظتی روی PVC بیاثر است.
کلر اندکی روی این پلیمر اثر گذاشته، اما برم و فلوئور، حتی در دمای محیط به آن حمله می کنند. به استثنای سولفوریک اسید با خلوص بیش از ۹۰ درصد و نیتریک اسید با خلوص بیش از ۵۰ درصد، پلیوینیلکلراید در برابر اسیدها و بازهای آبکی مقاوم است. اما در دماهای بیش از ۶۰ درجه سانتی گراد، این اسیدها PVC را مورد حمله قرار می دهند.
پلیوینیلکلراید، به وسیله عوامل کاهنده قوی مثل لیتیم آلومینیم هیدرید احیا می شود و در اثر بازروانی در محلول دیوکسین با روی، کلر آن جدا می شود.
اسفنج پلیوینیلکلراید محدوده وسیعی از تغییر شکل فشاری همراه با مزایای عالی عایق رطوبت و بخار را دارد. اسفنج پلیوینیلکلراید از راه آمیزهسازی انواع مختلف نرم کننده و کوپولیمر به دو روش فیزیکی و شیمیایی با خواص مختلف بهدست می آید. این نوع اسفجها به شکل نرم، سلول باز، بخشی سلول باز، نیمه سخت و سخت سلول بسته وجود دارند و بسته به مقدار نرم کننده میتوانند الاستومر یا صلب باشند.
اسفنج پلیوینیلکلراید سخت به عنوان عایق گرمایی دوبرابر گرانتر از اسفنجهای پلیاستیرنی و پلییورتانی است. در مقایسه با سایر پلاستیکهای سلول دار به کار رفته در عایق گرمایی، پلیوینیلکلراید انبساطی مقاومت زیادی دارد و بسیار سخت است. اسفنج پلیوینیلکلراید سخت، عایق گرمایی و صوتی بسیار خوبی است و نفوذ بخار و رطوبت در آن بسیار کم است.
به دلیل مقاومت برشی زیاد اسفنج پلیوینیلکلراید، سطح آن برای اعمال سیمان و گچ بسیار مناسب است. مزیت عمده اسفنجهای پلیوینیلکلراید کارآیی بهتر آنها در برابر آتش نسبت به سایر اسفنجهای پلیمری است.
تعدادی از اسیدها، انیدریدها، استرها، ترکیبات آروماتیک، ترکیبهای کلردار و کتونها جذب پلیمر شده و حتی ممکن است پلیمر را حل کنند.
جدول ۲-۱ ظرفیت گرمایی و خواص کششی PVC
خاصیت | مقدار | شرایط |
ظرفیت گرمایی ( kJ/mol.K ) | ۰٫۰۲۶۸ ۰٫۰۵۹۴ ۰٫۰۹۱۱ ۰٫۰۹۸۱ |
°c100 ۳۰۰ ۳۶۰ ۳۸۰ |
مدول کششی ( MPa ) | ۷٫۵۸۴ ۵٫۱۷۱ ۳٫۸۶۱ ۲٫۹۶۴ |
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-09-25] [ 09:30:00 ق.ظ ]
|