نگاهی به پژوهشهای انجامشده درباره : بررسی تنوع ژنتیکی ... |
- فراهم نمودن امکان مطالعه موجودات در خارج از فصل و محیط کشت؛
- دقت و قابلیت مطلوب تفسیر نتایج؛
- همبارز بودن بسیاری از این نشانگرها؛
- امکان استفاده از آنها در مورد گونههای منقرض شده؛
- سهولت تشخیص افراد ناخالص از خالص؛
- سهولت امتیازدهی و تجزیه و تحلیل نتایج؛
-
-
- دسترسی به برنامههای رایانهای قوی برای تجزیه و تحلیل و تفسیر سریع نتایج(۴)
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
-
انواع نشانگرهای مولکولی
نشانگرهای DNA گروه بزرگی از نشانگرها را تشکیل میدهند. این نشانگرها سیر تحول و تکامل خود را به پایان نرساندهاند و ابداع و معرفی روشهای متنوع و جدیدتر ثبت و مشاهدهی تفاوتهای ژنتیک بین موجودات از طریق مطالعهی مستقیم تفاوتهای موجود در بین ردیفهای DNA همچنان ادامه دارد. نشانگرهای DNA در مدت یک دهه تکاملی شگرف و تحسینبرانگیز داشتهاند(۵).
ابداع و معرفی واکنش زنجیرهای پلیمراز [۹] یا PCR یک روش سریع تکثیر آزمایشگاهی قطعه یا قطعههای مورد نظر DNA است. در واقع PCR روشی بسیار قوی است که تکثیر ردیف منتخبی از مولکول یک ژنوم را تا چندین میلیون در کمتر از نیمروز امکانپذیر میسازد. اما این فرایند هنگامی امکانپذیر است که دستکم ردیف کوتاهی از دو انتهای قطعه DNA مورد نظر معلوم باشد. در این فرایند که تقلیدی از فرایند همانندسازی DNAدر طبیعت است، الیگونوکلئوتیدهای[۱۰] مصنوعی که مکمل ردیف شناخته شده دو انتهای قطعهی موردنظرDNA هستند، بهعنوان آغازگر[۱۱] مورد استفاده قرار میگیرند تا واکنش آنزیمی همانندسازی DNA درون لولهی آزمایش امکانپذیر شود. این همانندسازی فرایندی آنزیمی است و توسط انواع مختلفی از آنزیمهای پلیمراز صورت میگیرد. امروزه تعداد زیادی از این نوع آنزیمها به صورت تجاری دردسترس هستند(۶).
واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) در سال ۱۹۸۳ توسط کریمولیس[۱۲] در حالیکه در یک نیمه شب تابستانی در حال رانندگی بود، ابداع گردید و سبب انقلاب عظیمی در زیست شناسی مولکولی شد(۶).
همانگونه که در شکل ۱-۱ نشان داده شده است، نشانگرهای DNAبه دو دستهی کلی طبقهبندی میشوند.
- نشانگرهای DNAمبتنی بر PCR
- نشانگرهای DNA غیر مبتنی PCR(6).
شکل ۱-۱ انواع نشانگرهای ژنتیکی(۱۰)
۱-۳-۳-۱ نشانگرهای غیر مبتنی بر PCR
این دسته از نشانگرهای DNA بدون استفاده از روشPCR تولید میشوند و مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع نشانگرهای غیر مبتنی بر PCR به شرح زیر است:
- تفاوت طول قطعات حاصل از هضم DNA توسط آنزیمهای محدودگر[۱۳](RFLP)
- پویش ژنومی نشانههای هضم[۱۴] (RLGS)
- ماهوارکها[۱۵]
۱-۳-۳-۱-۱ تفاوت طول قطعات حاصل از هضم DNA توسط آنزیمهای محدودگر( (RFLP
سرگروه نشانگرهای غیرمبتنی برPCR ، همان تفاوت طول قطعههای حاصل از هضم DNA توسط آنزیمهای محدودگر یا RFLP است. از بین نشانگرهای مولکولی DNA، RFLP ها اولین نشانگرهایی بودند که برای نقشهیابی ژنوم انسان توسط بوتستین[۱۶] و همکاران در سال ۱۹۸۰ و پس از آن برای نقشهیابی ژنوم گیاهان توسط بر[۱۷] و همکاران در سال ۱۹۸۳ مورد استفاده قرار گرفتند. در اوایل دهه ۱۹۸۰ بوتستین و همکاران استفاده از تفاوت طول قطعههای حاصل از هضم یا RFLP را برای مطالعهی مستقیم DNA و یافتن نشانگرهای ژنتیک جدید معرفی کردند. این تحول از پیامدهای منطقی کشف آنزیمهای محدودگر بود. این آنزیمها که بسیار اختصاصی هستند، ردیفهای ویژهای را روی مولکولDNA شناسایی کرده و آنها را از محل خاصی (نقطهی برش) برش میدهند(۷).
RFLP الزاما مختص ژنهای خاص نیست، بلکه در کل ژنوم پراکنده است. ازاین رو، از نشانگرهای RFLP برای نقشهیابی تمام ژنها در ژنوم انسان استفاده میشد(۵). علاوه برRFLP که هنوز هم از قدرتمندترین و معتبرترین نشانگرهایDNA است، انواع مختلف نشانگرهایDNA با تفاوتهای زیادی از نظر تکنیکی و روش تولید، نحوهی کاربرد، امتیازبندی، تجزیه و تحلیل و تفسیر نتایج به سرعت ابداع ومعرفی شدهاند(۷).
مهمترین مزایای RFLP
- تکرارپذریری، دقت و قابلیت اعتماد این نشانگر فوقالعاده زیاد است؛
- این نشانگر همبارز است و امکان تشخیص افراد خالص را از افراد ناخالص فراهم میآورد؛
- فراوانی این نشانگر در حد بالایی است؛
- RFLP تحت تاثیر عوامل محیطی داخلی و خارجی نبوده و صد در صد ژنتیکی است(۸).
برخی معایب RFLP
- دشواری، پیچیدگی و وقتگیر بودن؛
- RFLP ژنومهای بزرگ نیازمند کاربرد مواد پرتوزا یا روشهای پیچیدهتر و گرانتر بیوشیمیایی است؛
- RFLP نیازمند نگهداری میکروارگانیسمها[۱۸] بهمنظور تهیهی کاوشگر است که خود بر پیچیدگی این روش میافزاید؛
- هزینهی اولیه و نگهداری کاوشگرها و کاربرد آنها بسیار زیاد است؛
- نیازمندی به مقدار نسبتا زیاد DNA از محدودیتهای دیگر روش RFLPاست بهطوری که دهها میکروگرم از DNAبرای هر فرد به منظور تجزیهی ژنوم مورد نیاز است؛
- از دیگر محدودیتهای این نشانگر آن است که در گونههای بسیار نزدیک به یکدیگر این نوع نشانگرها آللهای مشابهی را نشان میدهند(۸).
۱-۳-۳-۱-۲ پویش ژنومی نشانههای هضم (RLGS)
در سال۱۹۹۱، هاتادا[۱۹] و همکاران روشی را برای شناسایی و انگشتنگاری موجودات عالی ابداع و معرفی کردند. پیش از ابداع این روش که بر مبنای نشاندار کردن همزمان انتهای هضم شدهی هزاران قطعهی DNA است، ردیابی و ثبت موجودات عالی با روش نشاندار کردن انتهای هضم شده غیر ممکن مینمود. دو دلیل اصلی برای این تصور ذکر شده است:
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-09-25] [ 05:16:00 ق.ظ ]
|