فایل های دانشگاهی| تلفن همراه و سلامت اجتماعی – روانی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
بر طبق زمینهیابی گسترده، نوکیا از ۳۳۰۰ نفر بیش از ۸۰ /. از این افراد عنوان نمودند که از سیستم SMS یا همان پیام کوتاه به وفور استفاده میکنند. دیگر پژوهشها نشان داده است که ۸۰ /. از افراد ۱۴ تا ۱۶ ساله تلفن همراه، داشته و از پیامک بهره میبرند(تورلو[۵۰]،۲۰۰۳؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰). در پژوهش دیگر تورلو (۲۰۰۳؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰) در خصوص پیامک های دانشجویان دوره لیسانس تنها یک سوم پیامهای آن ها محتوای اهداف عملی و کاربردی داشت و بیشتر شامل کاربردهای عاطفی، ابقاء دوستیها و روابط عاشقانه و اجتماعی، دلبستگی و صمیمیت بالا بود. به نظر میرسد پیامکهای متنی فرصتی را برای تماس شخصی صمیمی فراهم میسازند. در حالی که همزمان ضرورت کناره گیری، مدیریت خود اظهاری و درگیری را نیز امکان پذیر مینمایند.
قابلیت اتصال به اینترنت: از دیگر کاربردهای تلفن همراه قابلیت اتصال به اینترنت است که این سرویس در بین کاربران ایرانی بسیار رایج است. با تمرکز بر جوانب مثبت استفاده حرفهای از اینترنت مک کنا، گرین و گلسون[۵۱] (۲۰۰۲؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰) تلاش نمودند تا در خصوص پیامدهای بین فردی و اجتماعی اینترنت نیز به تحقیق بپردازند. مک کنا و بارق[۵۲] (۲۰۰۸؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰) دریافتند که استفاده منظم و پیوسته از پست الکترونیکی و پیامک تلفن همراه و مشارکت در گروه کاربران زندگی آن ها را بهبود بخشیده بخصوص کسانی که مشکلاتی در حوزه ارتباط چهره به چهره تجربه کردهاند (افرادی که از نظر اجتماعی آشفته یا تنها هستند و یا هویتهای گوشه گیر و حاشیهای دارند).
نتایج حاصل از برخی مطالعات اپیدمیولوژیک بیانگر آن است که امواج تلفن همراه حتی با چگالی توان کمتر از حد مجاز میتواند باعث بروز علائمی مانند سر درد، احساس گرما در گوش، ضعف حافظه و خستگی گردد. ارتباط معنیداری بین مدت مکالمه، تعداد مکالمه در روز با بروز علایم وجود دارد (هاوکینک[۵۳]، ۱۹۹۸، ۲۰۰۱ و ۲۰۰۳؛ افتدال، ویلن، سانداستروم[۵۴] و همکاران، ۲۰۰۰؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰).
در خصوص آنتنهای گیرنده و فرستنده و قرارگیری آن ها تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که علایمی مانند سردرد، اضطراب، افسردگی و خستگی را در ساکنان اطراف آنتنها گزارش شده است (ناوارو، سگیورا، گومز[۵۵] و همکاران،۲۰۰۳؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰). کرافت، چاندلر و بورگیس[۵۶] و همکاران (۲۰۰۲؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰) عنوان کردند که لوب گیجگاهی بیشتر در معرض میدانهای الکترومغناطیس حاصل از تلفن همراه میباشد. کیزیلی[۵۷] و همکاران( ۲۰۰۳؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰) عنوان نمودند که گوش استفاده کنندگان در ضمن صحبت با تلفن همراه در نزدیکی منبع میدان الکترومغناطیسی قرار دارد و مقدار فاصله آنتن تا گوش داخلی فقط چند سانتیمتر است.
از طرف دیگر می توان به القاء پروتئینهای استرس تحت امواج تلفن همراه (فریتز، ویسنر و کاستر[۵۸] و همکاران، ۱۹۹۷؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰) و نیز اثر این امواج روی فعالیتهای مغز اشاره کرد (وود و هامبلین[۵۹]، ۲۰۰۲؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰).
تلفن همراه و سلامت اجتماعی – روانی
-
- کاهش مهارتهای ارتباطی : استفاده از تلفن در دورهای از زمان شیوهای برای تجملگرایی و نوعی مد محسوب میشد و بالطبع رفتاری برجسته و از روی خوی تجمل گرایی انسان داشت. اما کاربرد عمومی آن میان اقشار مختلف، تلفن همراه را از یک وسیله تجملی و شاخص به ابزاری کارآمد و ضروری برای امور روزمره تبدیل کرد. تلفن همراه امروزه به بخشی از هویت افراد تبدیل شده است. در حقیقت گوشی تلفن همراه آرشیوی قوی و منحصر به فرد است که دانستهها، توانایی ارتباطی و دسترسی فرد را به اطلاعات به روز آشکار میکند و در هر جمع و محفلی فرصت مناسب برای ابراز وجود و خودنمایی در اختیار صاحبش قرار میدهد. در حالی که این هویت کاذب معمولاً به شخصیت فرد بستگی ندارد و نتیجه قرار گرفتن وی در معرض امواج مهار گسیخته انتقال اطلاعات دیجیتالی و تلفن همراه محسوب میشود که محتویات آن ها بعضاً با عرف و اخلاق جامعه هم سر ناسازگاری دارد. هویت کاذبی که از تلفن همراه ناشی می شود، گاهی به شماره خطها نیز کشیده شده و سال هاست که در جامعه ما پیش شماره های خاص به قشری خاص اختصاص دارد و مفاهیمی را القاء میکند که مطلوبیت یا عدم مطلوبیت آن بر قیمت خطوط تماس نیز تاثیری چشمگیر و پذیرفته شده دارد (شرکت فن آوری خدمات سلامت ایرانیان، بیتا).
- از همگسیختگی اجتماعی: استفاده از این وسیله مشکلاتی را در حوزه از همگسیختگی اجتماعی به وجود آورده است. به طوری که در برخی اماکن به صدا در آمدن تلفن همراه سبب ناراحتی افراد میشود (اشنایدر، هاستروف و السورس[۶۰]،۱۹۷۹؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰). در همین راستا آستین[۶۱](۲۰۰۱؛ به نقل از گلمحمدیان و یاسمینژاد، ۱۳۹۰) پژوهشی را تحت عنوان تاثیر استفاده از تلفن همراه بر ادراک و گمان افراد انجام داد که نتایج تحقیق او نشان داد که تکنولوژی میتواند سبب از هم گسیختگی شود.
در این حوزه، برخی از مزایای استفاده از تلفن همراه و دلایل شیوع آن نیز قابل تأمل است. دسترسی سریع به دوستان آشکار و پنهان، قابلیت مخفی نگهداشتن اطلاعات، بهرهمندی از خدمت پیام کوتاه برای مخفی کاری بیشتر و دسترسی آسان به انواع بازیها و شیوه های انتقال فایلهای صوتی و تصویری مزایایی هستند که برای هر کاربری مطلوب به نظر میرسد؛ اما با کمی دقت می توان دریافت این ویژگیها شرایط بهتری برای سوءاستفاده و ایجاد و اشاعه ناهنجاریهای رفتاری و شخصیتی پدید می آورد. در این ویژگیها زندگی دوگانهای را برای کاربر رقم میزند و در صورتی که کاربر نوجوان یا جوان باشد، تاثیر پذیر هویتی پر از تعلیق میگردد. اگر چه انتقال اطلاعات امری مطلوب محسوب میشود، اما نمیتوان نقش محدودیتهای منطقی برای کودکان و نوجوانان را نادیده گرفت؛ در حالی که انتقال اطلاعات از طریق تلفن همراه تقریباً هیچ محدودیتی نمیشناسد و قابلیتهای فنی دیگری نظیر درگاه مادون قرمز، بلوتوث، پیام تصویری و… که در گوشیها تعبیه شده اند، اندیشه ایجاد با اعمال هر محدودیتی را عقیم میسازد. در چنین شرایطی افراد در معرض اطلاعاتی قرار میگیرند که قدرت تشخیص خوب و بد آن را ندارند یا در حالتی عمومیتر حداقل با اخلاق فردی و اجتماعی ناسازگار است (شرکت فن آوری خدمات سلامت ایرانیان، بیتا).
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 01:23:00 ق.ظ ]
|