مقاله های علمی- دانشگاهی | ۳-۶-۱ روش های هموارسازی هالت وینترز – 3 |
۳-۵ انواع روشهای پیش بینی
روشهای پیش بینی در قالب روشهای کمی و روشهای کیفی قرار دارند. روشهای پیش بینی کیفی در بردارنده تخمین ذهنی از طریق عقاید متخصصیناند، در حالیکه در روشهای پیش بینی کمی، منطق پیش بینی به روشنی بیان می شود بدین معنی که در این روشها، داده های مربوط به گذشته با هدف پیش بینی ارزش آتی متغیر مورد نظر، با بهره گرفتن از روشهای آماری و ریاضی تحلیل میشوند. در حالت کلی میتوان روشهای کمی را به دو گروه رگرسیونی و غیررگرسیونی تقسیم کرد. روشهای غیررگرسیونی شامل روش میانگین ساده، میانگین متحرک و انواع روشهای هموارسازی نمایی است. روشهای رگرسیونی نیز به دو گروه علی و تک متغیره تقسیم بندی میشوند. از جمله روشهای علی میتوان به مدل آرچ(ARCH) و گارچ (GARCH) اشاره کرد. روشهای رگرسیونی تک متغیره نیز شامل هارمونیک و فرایند ARMA و ARIMA هستند، مدلهای پیش بینی تکمتغیره (سریزمانی) به دلیل وجود اطلاعات تاریخی در بسیاری از زمینه ها قابل استفاده هستند (شکل۳-۱).
شکل (۳-۱) انواع روشهای پیش بینی
در پژوهش حاضر به دلیل توانایی بالای روشهای کمی در پیش بینی ارزش واردات محصول مورد بررسی، این روشها شامل روشهای رگرسیونی (ARMA و ARIMA) و غیر رگرسیونی (هالت وینترز) برای پیش بینی ارزش واردات برنج برای ۵ سال آینده به کار میروند. و نهایتاً با بهره گرفتن از بهترین روش، پیش بینی صورت میپذیرید. قبل از انجام آزمایش باید دید آیا متغیر مورد نظر پیش بینی پذیر است یا خیر. یک متغیر زمانی پیش بینی پذیر است که دارای توزیع غیرتصادفی باشد. یرای این منظور از آزمون تصادفی بودن دادها استفاده می شود. برای آزمون تصادفی بودن داده ها روشهای زیادی وجود دارد که اکثر آنها ناپارامتریک هستند. در این پژوهش از روش والد-ولفویتز که یک روش ناپارامتریک است استفاده شده است.
۳-۶ روشهای کمی پیش بینی
در این مطالعه،از بین روشهای غیررگرسیونی روش هموارسازی نمایی و نیز از بین روشهای رگرسیونی، فرایند ARMA و ARIMA مورد بررسی قرار میگیرد. از اینرو در مطالعه حاضر با بهره گیری از دو روش ARMA یا ARIMA و هالت- وینترز، میزان واردات محصول مورد مطالعه طی ۵ سال آینده پیش بینی و برآورد می شود.
۳-۶-۱ روش های هموارسازی هالت وینترز
-
- هالت وینترز غیرفصلی
-
- هالت وینترز جمعی
- هالت وینترز ضربی
در روش هموارسازی نمایی از ساختار خود داده ها و نمودارهای کنونی آنها برای پیش بینی مقادیر آینده استفاده می شود و بر اساس شکل کلی تغییرات سریهای زمانی یا شکل حدسی آنها تخمینی صورت میگیرد، یا با تکرارمجموعهای از محاسبات مقادیر آینده پیش بینی میشوند در این روش که برای پیش بینیهای کوتاهمدت آینده بهکار میروند مدلی تهیه نمی شود و پیش بینیهای آینده با اعداد نزدیک بههم انجام می شود.
در این پژوهش از روش هموارسازی نمایی هالت وینترز غیرفصلی استفاده شده است در روش هالت از دو پارامتر در معادله استفاده شده است.
Ŷt+k = α + bk (1-3)
که a و b جزء مؤلفه های دایمی هستند. این دو ضریب با معادلههای (۳-۲) و (۳-۳) تعریف میشوند.
α(t) = α yt + (۱-α)(α(t-1) + b(t-1)) (2-3)
b(t) = β(α(t) – α(t-1)) +1 –βb(t-1) (3-3)
که در آن ۱>α، β و γ>0 و فا کتورهای تعدیلکننده هستند.
میزان ضرایب هم به صورت تجربی و هم بهوسیله نرمافزار به حالت اتوماتیک قابل محاسبه است.
پیش بینیها با رابطه (۳-۴) محاسبه میشوند.
ŷt+k = α(t) + b(t)k (4-3)
این پیش بینیها در روند خطی با عرض از مبدأ (T)a و شیب (T)b استفاده میشوند.
۳-۶-۲ مدلهای ARMA و ARIMA:
برخلاف روش هموارسازی نمایی، در روش ARIMA یا مدل باکس جنکینز یک مدل برای سری زمانی تهیه می شود که رفتار متغیر یا دستهای از متغیرها را بر اساس رفتار گذشته آنها مدنظر قرار میدهد، این مدلها اساساً مدلهایی هستند که بر پایه تعداد مشخص و نسبتاً کمی متغیر بنا شده و در پیش بینی روند داده ها تأکید بر مبانی تئوریک را بهعنوان تقدم موضوعی نمیپذیرند. یک مدل ARIMA دارای سه جزءزیر است:
۱) تعداد جملات خودرگرسیون یا تعداد وقفههای متغیر مورد بررسی(q).
۲) مرتبه همانباشتگی یا درجه تفاضلگیری(d).
۳) تعداد جملات میانگین متحرک یا تعداد وقفههای جمله اخلال(p).
مدل به صورت ARIMA(p,d,q) نوشته می شود. نکته مهمی که باید در خصوص مدلسازی ARIMA گفته شود این است که یا باید سریهای زمانی ساکنی داشت و یا باید سریهای زمانی داشت که بعد از یک یا دوبار تفاضلگیری ساکن شوند تا بتوان آنها را مورد استفاده قرارداد. برای تعیین مرتبه هم انباشتگی ((d از آزمون ایستایی و آماره دیکی فولر یا دیکی فولر تعمیم یافته استفاده می شود، اگر مجموعه مورد مطالعه در سطح ایستا باشد، مقدار d برای متغیر تحت بررسی برابر با صفر در نظر گرفته می شود و بنابرین برای پیش بینی متغیر مورد نظر از رهیافت (p و(q ARMA استفاده می شود و اگرمتغیر مورد نظر در سطح ایستا نباشد و تفاضل مرتبه اول یا دوم متغیر ایستا باشد، از رهیافت ARIMA(p,d,q) استفاده می شود. در مطالعه حاضر برای تعیین مرتبه اتورگرسیون ((p و میانگین متحرک (q)، ابتدا مدلهایی با مرتبههای مختلفی از pوq تخمین و سپس با بهره گرفتن از آماره های آکائیک و شوارتز- بیزین بهدست آمده، بهترین مرتبه (p و(q برحسب کوچکترین این معیارها انتخاب می شود. انتخاب وقفه از چالشزاترین مراحل پیش بینی الگوهای سری زمانی است، پسران و پسران (۱۹۹۷)، بهمنظور تعیین وقفه، استفاده از معیار آکائیک (AIC) را پیشنهاد دادند. بر این اساس آنها استفاده از حداکثر ۳ وقفه را برای پیش بینی سالیانه مناسب دانستند. در این روش پس از تعیین مقدار d، تعداد جملات خودرگرسیو(q) و تعداد جملات میانگین متحرک(q) تعیین می شود. بدین صورت مرحله تخمین با مرحله شناسایی همزمان صورت گرفته و درجات مختلف p و q با هم مقایسه میشوند. در نهایت مدلی که دارای کمترین مقدار این آمارهها ( Eviews) باشد، بهمنزله بهترین مدل برای پیش بینی انتخاب می شود (پسران و پسران, ۱۹۹۷).
لازم به ذکر است در نرم افزار Eviews6 میتوان تعداد وقفه را به صورت اتوماتیک محاسبه کرد.
پس از مرحله تشخیص یعنی تعیین p,d وq و مدلسازی سریزمانی موردنظر باید به تخمین پارامترهای مدل پرداخته شود، در این پژوهش برای برآورد مدل ARIMA از روش حداقل مربعات معمولی ( (OLSو نرم افزار Eviews استفاده می شود که این روش به همراه روش حداکثر راست نمایی(ML) برای برآورد انواع الگوهای ARIMA استفاده می شود و در نهایت پس از بررسی خوبی برازش مدل و تأیید مدل انتخابی به پیش بینی کوتاهمدت سریهای زمانی مورد بررسی پرداخته خواهد شد.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 12:36:00 ق.ظ ]
|