دانلود پایان نامه های آماده | ۲-۲- تعریف و مفهوم گردشگری روستایی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
- تفریح و ورزش (مهدوی، ۱۳۸۳،ص۱۴).
۲-۲-۱- انواع گردشگری
با توجه به طول مدت مسافرت، نوع تاسیساتی که به خدمت گرفته می شود، فصل و چگونگی سازماندهی مسافرت، همچنین انگیزه های گوناگون که موجب پیدایش یک جریان توریست میشوند، میتوان اشکال مختلفی از جهانگردی را از یکدیگر تمیز داد.
انگیزه و هدف نیز می تواند عاملی برای جهانگردی و مسافرت باشد. مجموعه چنین عواملی در کنار سایر خواسته ها، نیازها و اهداف انسان اشکال متنوعی از مسافر تهای توریستی را به وجود می آورند، که هر یک از آن ها مورد بررسی قرار می گیرند.
۳-۲-۱- گردشگر تفریحی و استفاده از تعطیلات
این نوع جهانگردی شامل افراد یا گروههایی است که جهت استفاده از تعطیلات،تفریح و استراحت، استفاده از آب و هوای گرمتر یا خنک تر از محل اقامت خود به مسافرت میروند.
۴-۲-۱- گردشگر درمانی
این نوع شامل افراد و گروههایی هستند که برای استفاده از تغییرات آب و هوا (با هدف پزشکی و درمانی) استفاده از آبهای معدنی، گذران دوران نقاهت، معالجه و نظایر آن اقدام به مسافرت میکنند.
۵-۲-۱- گردشگر فرهنگی و آموزشی
این نوع جهانگردی برای آشنایی مواریث فرهنگی و هنری و اداب و رسوم، بناها و آثار تاریخی با هدف آموزشی، تحقیقاتی و پژوهش، صورت میگیرد. توریستهایی که در این گروه قرار دارند توریست یا جهانگرد کاوشگر نامیده میشوند.
۶-۲-۱- گردشگر اجتماعی
در این نوع جهانگردی، عمدتاً هدفهای اجتماعی، مردمشناسی، جامعه شناسی و امثال آن مورد نظر است. دیدار دوستان، آشنایان و خویشاوندان نیز از نوع جهانگردی اجتماعی بشمار میآیند.
۷-۲-۱- گردشگر ورزشی
هر نوع مسافرتی که به منظور فعالیتهای ورزشی باشد، جهانگردی ورزشی نامیده می شود، مانند اسکی، پیادهروی، کوهپیمایی، کوهنوردی، دوچرخهسواری، شکار، شنا، قایقرانی، شرکت در مسابقات ورزشی و تماشای مسابقات و امثال آن.
۸-۲-۱- گردشگر مذهبی و زیارتی
این نوع از جهانگردی یکی از رایجترین اشکال جهانگردی در سراسر جهان است. جاذبههای مذهبی، زیارتگاهها و اماکن مقدسه هر ساله تعداد زیادی از جهانگردان را به سوی خود جلب می کند.
۹-۲-۱- گردشگر بازرگانی و تجاری
مهمترین مسافرتهایی که تحت این عنوان صورت میگیرد، عبارتند از : سفر هایی که افراد برای شرکت در بازارهای مکاره و نمایشگاههای کالا و صنایع و یا سرکشی و بازدید از تأسیسات کارخانهای و نظایر آن مینمایند.
۱۰-۲-۱- گردشگر سیاسی
مسافرت به منظور شرکت در اجلاس و مجامه بینالمللی، کنگرهها و سمینارهای سیاسی،جشنهای ملی و مذهبی، مراسم ویژه سیاسی مانند تدفین رهبران و شخصیتهای سیاسی، پیروزی رهبران احزاب و به حکومت رسیدن آن ها و نظایر آن جهانگردی سیاسی خوانده می شود. (رضوانی، ۱۳۸۲، صص ۱۸، ۱۹و ۲۰ ).
پیترتیرگ[۵] بر اساس نوع فعالیتها گردشگری را به دو نوع فراغتی و تجاری تقسیمبندی نموده است (اعرابی و ایزدی؛ ۱۳۷۸ ص:۱۲). ویلیامز[۶] از چارچوب تیپ شناسی گردشگری به منظور انواع گردشگر بهره جسته است. در این تیپشناسی گردشگری به انواع تفریحی، تجاری، استفاده از مزایای تندرستی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی طبقهبندی میشوند. طیف انگیزه اینگونه سفرهای گردشگری از تفریح و تفرج تا کسب تجربه در تغییر است (تولایی؛ ۱۳۸۶ ص: ۴۳).
والن اسمیت[۷] شش نوع گردشگری را در طبقهبندی خود، به شرح زیر بیان میکند:
۱- گردشگری قومی: این نوع گردشگری، گردشگران به منظور مشاهده سبک زندگی افراد بومی و اقوام انجام می شود.
۲- گردشگری هنری: گردشگری هنری در پی شناخت هنرهای ملل و مردم دیگر و آگاهی از آن است.
۳- گردشگری تاریخی: این گونه از گردشگری که «گردشگری میراث» نیز نامیده می شود به بازدید از موزهها، مکانها و ابنیهتاریخی میپردازند و امروزه بخش عمدهای از گردشگران را به خود اختصاص داده است.
۴- گردشگری مبتنی بر طبیعت یا طبیعتگرا: تأکید این گونه گردشگری بر جاذبههای طبیعی و محیطی و پناه بردن به آغوش طبیعت زیبا و تحسین و درک و لذت بردن از جاذبه های طبیعی است.
۵- گردشگری تفریحی و ورزشی: توجه این گونه از گردشگری معطوف به شرکت در فعالیتهای ورزشی، استفاده از چشمههای آب معدنی، حمام آفتاب و برخود های اجتماعی در یک محیط دلنشین و راحت است.
۶- گردشگری مرتبط با کار: مقصود اصلی از این گونه گردشگری تفریح و یا استراحت نیست، بلکه انجام بخشی از کار و حرفه توأم با مسافرت است. مشخصه این گردشگری شرکت در کنفرانس ها، گردهماییها، سمینارهای علمی، تحقیقاتی و تخصصی است (پاپلی یزدی و سقایی ،۱۳۸۵، ص ۴۶ و ۴۷).
۲-۲- تعریف و مفهوم گردشگری روستایی
«گردشگری روستایی امروزه یکی از مردمیترین انواع گردشگری محسوب می شود» (شارپلی، ۱۳۸۰، ص ۵ ).
به طور کلی گردشگری روستایی از دو جنبه دارای اهمیت است، یکی به عنوان یک فعالیت گستردهء جهانی و دیگری به عنوان یک تأکید بر توسعه سیاستهای منطقهای و محلی (رحیمی، ۱۳۸۱ ص۲۲۶ در مهدوی، ۱۳۸۳، ص ۱۵). علاوه براین باید پذیرفت که تعریف مشترک و پذیرفته شدهای بین محققان در زمینه گردشگری روستایی وجود ندارد. شناخته شدهترین و عمومیترین تعریف مربوط به لین است که این نوع گردشگری را به عنوان فعالیته
ای گردشگری در محیط روستایی میداند (علی قلیزاده فیروز جایی، ۱۳۷۶).
گردشگری روستایی آن نوع از گردشگری است که مقصد آن خارج از محدوده شهرها میباشد و عرفاً قلمرو روستایی تعریف می شود (قاسمی ایرج ،۱۳۸۸ ، ص۲۰۱).
کنفرانس جهانی گردشگری روستایی Rural Tourism Conference, 2006 :19) (، گردشگری روستایی را شامل انواع گردشگری با برخورداری از تسهیلات و خدمات رفاهی در نواحی روستایی میداند، که امکان بهره مندی از منابع طبیعی و جاذبه های طبیعت را همراه با شرکت در زندگی روستایی (کار در مزرعه و کشاورزی) فراهم می آورد (رضوانی، ۱۳۸۷، ص ۲۷).
دات[۸] گردشگری روستایی را اینگونه تعریف میکند: «فعالیتی چند وجهی که در محیطی خارج از شهر صورت میگیرد و به گردشگران ماهیت زندگی روستایی را نشان میدهد». آپرمان نیز میگوید: «گردشگری روستایی به فعالیتهای مزرعهای و غیرمزرعهای گفته میشود که در جوامع و نواحی روستایی انجام میشود، اما فعالیتهای تفریحی بیرونی مانند پارکهای موضوعی و نواحی حیات وحش را شامل نمیشود» (رضوانی، ۱۳۸۷، ۲۷).
به هر حال از لحاظ مفهومی به نظر ساده می آید که گردشگر روستایی را به عنوان گردشگری که در مناطق پیرامون شهرها را در بر میگیرد تعریف کرد، ولی این تعریف نمیتواند شامل مجموعه ای از فعالیتها و اشکال متنوع مدیریتی و نهادهای توسعه یافته در کشورهای مختلف که در ارتباط با صنعت گردشگر فعالیت می کند، شود (مهدوی، ۱۳۸۳،ص۱۵).
از دیدگاه مفهوم وسیعتر میتوان گردشگر روستایی را در بر گیرنده دامنهای از فعالیتها، خدمات مربوط به تفریح و آرامش گردشگران دانست که به وسیله کشاورزان و مردم روستایی برای جذب گردشگران به مناطق خود به منظور کسب درآمد صورت میگیرد.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 12:49:00 ق.ظ ]
|