طرح های پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاه ها در مورد : تحلیل دو بعدی ... |
شکل۶-۶- ناحیه گسیختگی اطراف تونل کامل در محیط هوک- براون
همانطور که مشخص است الگوی گسیختگی در هر ۲ شکل بسیار نزدیک هم است. گرچه ممکن است در بعضی نقاط محدود اختلافهایی با هم داشته باشند اما در کل همانطور که مشخص است دو نمودار تطلبق نسبتا خوبی با هم دارند.
۶-۱-۲- مثال ۲:
ترسیم ناحیه گسیختگی برای تونل دایروی بر طبق روابط تحلیلی الاستیک کرش و انجام همان مدل با برنامه تحت معیار بنیاوسکی، هدف ما در این مثال میباشد.در این قسمت تمامی مشخصات سازه، محیط، بارگذاری و … مشابه حالت ۱ میباشد با این تفاوت که ترسیم ناحیه گسیختگی در اطراف سازه زیرزمینی بر طبق معیار بنیاوسکی میباشد. نکته قابل توجه این میباشد که در این حالت از ضرایب معادل و متناظر با ضرایب هوک- براون نمونه سنگی که استفاده شده است. این مراحل در فصل سه بطور کامل معرفی گردید و نتایج آن در بخش ۳-۵ نمایش داده شده است. در شکل ۶-۷ ناحیه گسیختگی ترسیم شده توسط نرم افزار و در شکل ۶-۸ ناحیه گسیختگی مطابق روابط کرش نمایش داده شده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
شکل۶-۷-ناحیه گسیختگی اطراف ربع تونل در محیط بنیاوسکی توسط نرم افزار
شکل۶-۸-ناحیه گسیختگی اطراف ربع تونل در محیط بنیاوسکی
در شکل ۶-۹ و ۱۰-۶نواحی گسیختگی مدل مورد نظر توسط نرم افزار با روش اجزای محدود و توسط روش تحلیلی کرش نمایش داده شده است.
شکل۶-۹- ناحیه گسیختگی اطراف تونل کامل در محیط هوک- براون توسط نرم افزار
شکل۶-۱۰- ناحیه گسیختگی اطراف تونل کامل در محیط بنیاوسکی
در معیار بنیاوسکی نتایج تحلیلی و نتایج عددی ناشی از برنامه، نسبت به معیار هوک- براون، از مطابقت کمتری برخوردار است.اما در کل الگوی گسیختگی در هر دو معیار نسبت به حالت تحلیلی بسیار نزدیک است.
۶-۱-۳-مثال ۳:
خطوط تنش در کمک به درک درستی نتایج و توزیع تنش در اطراف فضاهای زیر زمینی نقش به سزایی دارد.با داشتن تنشهای اصلی ماکزیمم یا مینیمم ویا تنشهای برشی در نقاطی داخل محدوده تحلیل میتوانیم خطوط تراز و یا کانتورهای تنش را رسم کنیم. این خوط تراز به خوبی میتواندالگوی توزیع تنش،سرعت میزان کاهش و حتی شکل ناحیه گسیختگی را به ما بدهد.
در بسیاری از مسائل با در دست داشتن خطوط تنش در این مثال خطوط تنشهای اصلی ماکزیمم و مینیمم مربوط به سازهی زیر زمینی ذکر شده در مثالهای ۱ و ۲ را رسم میکنیم و به تفسیر نتایج میپردازیم. تمام مشخصات هندسی و مقاومتی سازه زیرزمینی در مثال ۱و ۲ ذکر شده است.
شکل۶-۱۱- خطوط تنش اصلی ماکزیمم ربع دایره
همانطور که در شکل ۶-۱۱ نشان داده شده و از نواحی گسیختگی اطراف تونل نیز پیداست تنشهای اصلی ماکزیمم در نواحی نزدیک به سقف تونل بیشتر از نواحی نزدیک به دیواره تونل میباشد و در کل نواحی نزدیک به تونل دارای تنشماکزیمم بیشتری نسبت به نواحی دورتر تونل میباشد.
شکل۶-۱۲- خطوط تنش اصلی مینیمم ربع دایره
در مورد تنش اصلی مینیمم در نواحی نزدیک به مرزهای تونل تنش اصلی حداقل باید بسیار ناچیز باشد و هر چه از مرزها فاصلهی بیشتری بگیریم این مقادیر بیشتر می شود، که در خطوط تراز این مساله به خوبی نشان داده شده است.
۶-۱-۴- مثال ۴:
گرچه برنامه نوشت شده برای محیط تحت تنشهای اصلی همگرایی خوبی با نتایج تحلیلی کرش داشت اما برای اطمینان بیشتر تونلی را تحت بارهای افقی، قائم و برشی آنالیز میکنیم.نظر به اینکه راه حل تحلیلی مشخصی همانند روابط کرش برای تونل دایروی تحت بارهای برشی ارائه نگردیده است بنابراین نتایج تحلیل را با نرم افزار ADINA مقایسه میکنیم.
شکل۶-۱۳- سطح گسیختگی اطراف تونل تحت بار برشی توسط نرمافزار
شکل۶-۱۴- سطوح کانتور ماکزیمم اطراف تونل تحت بار برشی توسط برنامهADINA
همانند تحلیل تحت تنشهای اصلی که همگرایی خوبی با نتایج تحلیلی دارد، نتایج آنالیز مدل تحت بارهای برشی نیز همگرایی خوبی با نتایج نرم افزار ADINA دارد.
۶-۱-۵- مثال ۵:
ترسیم ناحیه گسیختگی برای تونل دایروی تحت بار برشی در محیط سنگی الاستیک، هدف ما در این قسمت میباشد همانطور که در اهداف مقدمه اشاره شده است یکی از مهمترین اهداف ما پیش بینی تاثیر بار گیختگی بر ناحیه گسیختگی اطراف تونل میباشد. در بسیاری از شرایط اجرایی نظر به تنوع لایهبندی سنگ و زاویه دار بودن لایه ها، تنشهای اصلی گرچه همچنان بر هم عمودند، اما با سطوح افقی و قائم زاویه دار میشوند، و چون برای تحلیل مدل نیازمند تنشهای افقی و قائم میباشیم، در نتیجه با توجه به دایره موهر تنش برشی وارد محاسبات میگردد.
شکل۶-۱۵-تصویری از شرایط تنشهای اصلی زاویهدار
در این مثال چون دسترسی به چنین داده های واقعی نداریم در نتیجه در این مثال ابتدا با فرض اینکه تنشهای در جا در محل با سطح افق زاویه ۳۰ درجه میسازند آنها را به تنشهای افقی و برشی تبدیل میکنیم و سپس تحلیل را انجام میدهیم.
۶-۱-۵-۱-مشخصات سازه زیر زمینی:
تمام مشخصات سازه و محیط سنگی اطراف آن مانند مراحل قبل میباشد وتنها تفاوت آن در زاویه ۳۰ درجهت مولفههای تنش درجا با سطح افق میباشد البته میزان k نیز به مقدار ۱.۳ کاهش بیدا کرده است. این زاویه را پادساعتگرد در نظر میگیریم. میزان تنشها را نیز مطابق معادله ۶-۱ تغییر میدهیم. مطلب قابل ذکر این میباشد که در این حالات دیگر نمیتوانیم یک چهارم مدل را آنالیز کنیم به دلیل اینکه به دلیل حضور بارهای برشی شرایط مرزی هر ربع تونل با دیگری متفاوت است و دیگر ربع تونلها شرایط یکسانی ندارند. ناچاریم مدل کامل را تحلیل کنیم. در این شرایط شرایط تکیهگاهی نیز بسیار مهم است. بهترین و درستترین شرایط مرزی هنگامی است که سه درجه نامعینی داشته باشیم.
شکل۶-۱۶-دایره موهر- کلمب برای اسخراج تنشهای اصلی
در حالت کلی اگر مولفههای تنش در محل مربوط به جفت محورهای x وzیعنی را داشته باشیم و بخواهیم مولفههای تنش مربوط به محورهایl وm را که نسبت به محورهای x وzزاویه دارند را محاسبه کنیم میتوانیم از روابط زیر استفاده کنیم.
۶-۱ ۶- ۱
در اینجا lوm محورهایی موازی سطح افق و قائم میباشند پس داریم
۶-۲
در نتیجه
۶-۱-۵-۲- مثال ۶:
حال مدل خود را با حفظ شرایط قبل و فقط با تغییر شرایط بارگذاری مطابق معادله ۶-۱ و تحت معیار هوک- براون آنالیز میکنیم و با حالتی که مدل تحت تنش نرمال خالص میباشد مقایسه میکنیم.
شکل۶-۱۷-ناحیه گسیختگی تحت تنشهای اصلی با زاویه ۳۰ درجه نسبت به افق
همانطور که مشاهده می شود ناحیه گسیختگی اطراف تونل گردش خواهد کرد.ولی شکل ناحیه گسیختگی ثابت میماند یعنی تاپیر با برشی در چرخش ناحیه گسیختگی میباشد نه در تغییر وسعت آن.
برای اطمینان بیشتر از نتیجه حاصله همین تونل با شرایط یکسان را برای زاویه ۶۰ درجه پاد ساعتگرد و همان شرایط بارگذاری و فیزیکی محیط سنگی، مدل میکنیم.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-09-25] [ 02:32:00 ق.ظ ]
|