پایان نامه -تحقیق-مقاله – ۱-۲- بیان مساله – 5 |
افزایش هزینه سرمایه به عنوان یک هزینه معاملاتی ضمنی، باعث کاهش نقد شوندگی سهام در بورس می شود. این مطالعه به دنبال بررسی رابطه بین شفافیت سود با هزینه سرمایه حقوق صاحبان سهام در شرکتهای درمانده و غیردرمانده مالی در بورس اوراق بهادار تهران میباشد و در این راستا در فصل اول، به اختصار مروری بر کلیات تحقیق در قالب بیان مسئله، اهمیت و ضرورت تحقیق، اهداف تحقیق، سوالات و فرضیات تحقیق پرداخته می شود.
۱-۲- بیان مسئله
بازار سرمایه یکی از ارکان اساسی رشد و توسعه اقتصادی در هر کشور به شمار میرود. سرمایه گذاری از مهمترین مؤلفههای تعیین کننده سرنوشت اقتصاد در کشور است. بازار سرمایه در کنار سایر بازارها نظیر بازارپول، کار و کالا، وظیفه تخصیص بهینه سرمایه را به عهده دارد. به منظور هدایت صحیح تصمیم گیریها در راستای تخصیص بهینه سرمایه، اطلاعات نقش اساسی در عملکرد بازار سرمایه ایفا می کند. زیرا اغلب تصمیمات از جمله تصمیمات سرمایه گذاری در حالت عدم اطمینان اتخاذ میشود. امروزه کمتر کسی می تواند اهمیت شفافیت گزارشگری مالی را نادیده بگیرد، زیرا سهامداران و اعتبار دهندگان تصمیمات با اهمیت سرمایه گذاری خود را بر اساس اطلاعات مالی شرکتها می گیرند. آن ها خواستار اطلاعات بیشتر و شفافتری درباره عملکرد شرکت هستند. افشای کامل همراه با شفافیت گزارشگری مالی می تواند شرایط مطمئنی را ایجاد کرده و اعتماد سرمایه گذاران را ارتقا دهد. شفافیت تاثیر مثبتی بر عملکرد شرکتها دارد و می تواند از منافع سهامداران حفاظت کند. صورتهای مالی مبهم میزان بدهی شرکت را پنهان کرده و چنانچه شرکت در آستانه ورشکستگی باشد، این شرایط پنهان میماند. از این رو شفافیت دارای جذابیت زیادی برای سهامداران است (بولو و همکاران، ۱۳۹۲).
تا کنون تعاریف زیادی از شفافیت صورت گرفته است به عنوان مثال در فرهنگ لغات وبستر شفافیت به عنوان: باز بودن مؤسسات، آشکار بودن فعالیت مؤسسات، صداقت و قابلیت درک آسان تعریف شده است. علاوه بر این در سایر فرهنگ لغات تعاریفی از قبیل، خیلی روشن بودن، صاف و ساده بودن، راحت فهمیدن و صریح و بیپرده بودن برای شفافیت ارائه شده است. در این تعاریف منظور از باز بودن یا گشودگی مؤسسات، دسترسی آسان به عملیات داخل شرکت، و منظور از آشکار بودن مؤسسات، وضوح اطلاعات است. بوشمن و همکاران[۱] (۲۰۰۴)، شفافیت اطلاعات شرکت را وضعیتی میداند که اطلاعات گسترده ای در دسترس، مربوط، قابل اتکا با کیفیت جامع و به موقع باشد. آکسا[۲] (۲۰۰۶) شفافیت را به موقع بودن و کفایت افشای کارکردهای مالی و عملیاتی شرکت میداند. بارث و همکاران[۳] (۲۰۰۸) شفافیت سود را تغییر همزمان سود و تغییر در سودآوری با بازده سهام تعریف کرده اند. از نظر براون و همکاران[۴] (۲۰۰۹) بهترین تعریف شفافیت در حوزه تجاری عبارت است از صورتهای مالی با کیفیت، همچنین نیلسن و همکاران[۵] (۲۰۰۹) درباره شفافیت بر این باورند که استفاده کننده اطلاعات در هر زمانی به همه چیز واقف است و او بر اساس اطلاعات شفاف می تواند هر موضوعی را مورد بررسی قرار دهد (بارث و همکاران، ۲۰۱۳).
در جوامع مردم سالار دسترسی به اطلاعات شفاف از حقوق اصلی افراد به شمار میرود. شهروندان حق دارند در مورد تصمیمات مباشران خود (دولت و نهادهای عمومی) و مبانی این تصمیمات اطلاعات کافی داشته باشند. این موضوع جوهره اساسی مباشرت به شمار میرود. شفافیت برای اقتصاد نیز ضروری است، زیرا باعث بهبود تخصیص منابع میگردد و به طور مستقیم با کارایی و رشد اقتصادی سر و کار دارد. نقصان اطلاعات شفاف در بازار موجب افزایش هزینه معاملات و شکست بازار خواهد شد. از این رو در بسیاری از شکستهای اخیر بازار سرمایه، نبود شفافیت به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار قلمداد شده است (بولو و رحمانی مهر، ۱۳۹۲). شفافیت و افشای مناسب که باعث کاهش عدم تقارن اطلاعاتی میگردد، به عنوان جزئی جدا ناپذیر از نظام راهبری شرکتها به شمار میرود. بر اساس تحقیقات انجام شده، شرکتهایی که شفافیت بیشتری داشته باشند، از شرکتهای دیگر در بازار ارزشگذاری شدهاند (هرمالین و ویبسباچ، ۲۰۰۷).
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 12:52:00 ق.ظ ]
|