پایان نامه در مورد : بررسی هیدروژئولوژی منطقه ... |
صنعت
کشاورزی
شرب
صنعت
کشاورزی
شرب
۷۳/۲۱۱
۱/۰
۲۶/۱
۲/۰
۵/۳
۶۷/۱۴۸
۵۸
آب زیرزمینی ( چاه)
۷۹۴
۱۵/۰
۳۰
۲۸
.۲۳
۶۶/۷۳۴
۹۷/۰
جریان سطحی و چشمه ها
۷۳/۱۰۰۵
۲۵/۰
۲۶/۳۱
۲۰/۲۸
۷۳/۳
۳۳/۸۸۳
۹۷/۵۸
جمع کل
۴-۳-۱۱- بررسی کیفیت آبزیرزمینی محدوده بابل – بابلسر
عوامل عمده آلودگی آبزیرزمینی شامل آلودگیهای شهری، صنعتی، کشاورزی و عوامل متفرقه دیگر میباشند. به علت حرکت آرام آبزیرزمینی در آبخوانها، عموماً فرض بر این است که آبزیرزمینی در یک سیستم بسته با کانیهای تشکیل دهنده آبخوان در تعادل است (جورج و استیز، ۲۰۰۳)[۲۴]. پارامترهای لیتولوژیکی (ترکیب رسوبات نهشته شده)، پارامترهای هیدرولیکی (قابلیت انتقال و سرعت جریان) و فاکتورهای دیگری همانند تبخیر و تعرق، زمان ماندگاری، زمان حرکت آب در مسیر عبوری آن، دما و فشار آب و … تأثیر مستقیمی بر هیدروشیمی آب دارند (کاستودیو ۱۹۸۹، ۸۷)[۲۵].
آبزیرزمینی در مناطقی که دارای آب و هوای مرطوب، خاک درشت و سطح آبزیرزمینی کم عمق هستند، به شدت تحت تأثیر آلودگی قرار میگیرد. در محدوده مورد بررسی علاوهبر عوامل خارجی مربوط به دخالت انسان در برهمزدن تعادل طبیعی اکوسیستم، عوامل طبیعی نظیر بالا بودن میزان تبخیر آبزیرزمینی به علت بالا بودن سطح ایستابی، نفوذ آبهای محبوس شور و هجوم آب شور دریا به آبخوان در نتیجه افزایش بهره برداری از منابع آبزیرزمینی بر کیفیت آب منطقه تأثیر گذاشته، که خود نیاز به مطالعات دقیق را ضروری مینمایاند.
۴-۳-۱۲- اطلاعات اولیه جهت بررسی کیفیت آبزیرزمینی منطقه
جهت بررسی وضعیت کیفی آبزیرزمینی دشت بابل- بابلسر از متوسط داده های کیفی دوره مرطوب و خشک (اردیبهشت ماه معرف دوره مرطوب، مهر ماه معرف دوره خشک) ۳۳ حلقه چاه مشاهدهای منطقه در یک دوره آماری ۱۱ ساله (سالهای آبی ۸۱-۱۳۸۰ تا ۹۱-۱۳۹۰) استفاده شده است. چاههای انتخابی براساس پراکندگی مناسب در سطح منطقه و باتوجه به کاملتر بودن اطلاعات کیفی در طول دوره آماری مورد نظر انتخاب شدند (شکل۳-۱). در این تحقیق از روش آزمون دیکسون جهت مشخص شدن مشاهدات استثنایی سری داده ها در طول دوره آماری استفاده شده است. بدین ترتیب اطلاعات کیفی چاهها مورد بررسی قرار گرفته و آماده برای استفاده و انتقال به محیط برنامه های مورد نظر شدند.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴-۳-۱۳- بررسی فرایندهای ژئوشیمیایی حاکم بر آبخوان بابل - بابلسر
در مطالعات هیدروژئولوژیکی که بر روی منطقهای وسیع با تعداد زیاد چاههای قابل دسترس انجام میگیرند، مشکلات عدیدهای برای نمایش و پردازش داده های بدست آمده، وجود دارد. از روشهای متداول در بررسیهای هیدروژئوشیمیایی، ترسیم نقشههای هممیزان پارامترهای کیفی آب، به منظور بررسی توزیع مکانی و زمانی متشکلههای شیمیایی آبزیرزمینی محدوده میباشد. لذا در مورد مقایسه نقشههای هم میزان توزیع نقاط نمونهبرداری اهمیت زیادی دارد (آپلو و پستما ۱۹۹۴، ۵۳۶)[۲۶].
از پارامترهای معمول جهت شناخت و بررسی کیفی آبزیرزمینی یک منطقه میتوان به آنیون و کاتیونهای محلول، باقیمانده خشک، هدایت الکتریکی، نسبت جذب سدیم، pH و غیره اشاره نمود. در این تحقیق نیز از متوسط داده های کیفی دو دوره مرطوب و خشک پارامترهای مذکور، مربوط به چاههای مشاهدهای دشت بابل- بابلسر (دوره آماری ۱۱ ساله)، جهت بررسی کیفیت آب مصرفی براساس جداول استاندارد، دیاگرامهای کیفی، تهیه نمودارها و نقشههای مورد نیاز، استفاده شده است.
۴-۳-۱۴- بررسی نقشههای هممیزان آنیون محدوده بابل- بابلسر
جهت تهیه نقشههای مورد نظر، اطلاعات لازم با فرمت مناسب به محیط GIS منتقل شده و با توجه به دیگر نقشههای موجود در پایگاه اطلاعاتی تفسیر دقیقتری صورت گرفته است. همانطور که در فصل قبل اشاره شد، نمکهای محلول در آب به صورت کاتیون و آنیون تجزیه میشوند. آنیون شامل مجموع غلظت یونهای کلر، سولفات، کربنات و بیکربنات میباشد. نقشههای هممیزان کلر و سولفات در دو دوره اردیبهشت و مهر ماه رسم شده اند.
۴-۳-۱۴-۱- نقشههای هممیزان کلر
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-09-25] [ 04:17:00 ق.ظ ]
|