ارزیابی تغییرات رشد رویشی و زایشی و میزان ... |
rosa
Hibiscus
۲-۱۱-۲- ختمی زینتی- دارویی
ختمـی بـا نـام علـمـی Althaea rosea L. گیـاهـی عـلفـی و دو یــا چنــد ســالـه اسـت (Kui shu, 2007 and Al- Snafi, 2013). ساقه راست است و به ارتفاع ۲ تا ۳ متر می رسد. برگ ها تقریباً مدور یا تخم مرغی با حاشیه دندانهدار و کرکدار هستند. دمبرگها بلند و حدود ۵ تا ۱۵ سانتیمتر میباشند. ختمی دارای ریشه ساده یا منشعب به طول ۱۰ تا۳۰ سانتیمتر و قطر ۲ تا ۳ سانتی متر است. بخش خارجی ریشه قهوهای و قسمت داخلی آن سفید رنگ است (امیدبیگی، ۱۳۸۷). گل های ختمی پنج گلبرگی، درشت، به رنگ سفید متمایل به صورتی یا ارغوانی هستند که گاه در سطح گلبرگها لکههای زرشکی یا ارغوانی دیده می شود. گلهای ختمی در اوایل تابستان (تیرماه) در قسمت انتهایی ساقه به صورت سهتایی و مجتمع ظاهر می گردند (فرزین و همکاران، ۱۳۹۱؛ امیدبیگی، ۱۳۸۷). گلبرگها تخم مرغی، حدود ۴ سانتی متر و گلها دارای دمگلی حدود ۵ سانتیمتر هستند. جام گل اغلب رنگی، به ندرت سفید و بساک به صورت خوشهای و زرد رنگ است. انواع قرمز تیره در خاک های شنی و رنگهای روشنتر در خاکهای رسی کشت می شوند (Shu kui shu, 2007). میوههای ختمی قهوهای، مدور و چند لایه میباشند که مجتمع از بذرها هستند. بهترین راه تکثیر ختمی از طریق بذر است. بذرهای تازه قوه رویشی مناسب ندارند (امیدبیگی، ۱۳۸۷).
شکل ۲-۱: مشخصات گیاه شناسی Althaea rosea L.
۲-۱۲- رویشگاههای ختمی
گیاه ختمی بومی چین، جنوب اروپا، آسیای مرکزی و مدیترانه است (Al- Snafi, 2013) در سراسر چین و مناطق معتدل و از قرن پانزده در اروپا کشت می شود (Kui shu, 2007). در خاکهای مرطوب، با زهکشی خوب بهترین رشد را دارد. از آنجایی که این گیاه نمیتواند در سایه رشد کند آن را در حاشیههای آفتابگیر کشت می کنند (Al- Snafi, 2013). در ایران، در نواحی البرز، کرج، آذربایجان، اراک و شمال ایران میروید. خاکهای سبک، عمیق و حاوی ترکیبات هوموسی برای کشت آن مناسب است (امیدبیگی، ۱۳۸۷).
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۲-۱۳- اهمیت و جایگاه ختمی به عنوان یک گیاه دارویی
ختمی به روش سنتی برای درمان سوزش دهان، خلطآوری، سرفههای خشک، گاستریت خفیف، سوختگی پوست و نیش حشرات مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در التهابات دهان، گلو، دستگاه گوارش، مشکلات دستگاه ادراری و التهابات آن، زخم، آب سوختگی، یبوست و اسهال استفاده می شود. ختمی خنک کننده بدن و مدر است. جوشاندهی گل به عنوان ضدالتهاب، تببر، مسکن و قابض استفاده می شود. ریشه آن به عنوان یک مسکن و قابض در درمان زخم معده مفید است. همچنین گل و ریشه آن در درمان التهابات کلیه و رحم استفاده میشـود. دانـههای آن ادرارآور و تـببـر است (Al- Snafi, 2013).
تمام قسمت های این گیاه استفادهی طبی دارد. به عنوان یک نرمکننده پوست نیز استفاده می شود. ختمی برای تمام اعضای بدن مخصوصاً رودهها، کلیهها، ریهها، معده و مثانه مؤثر است (امیدبیگی، رضا، ۱۳۸۷). گیاه ختمی دارای اثرات ضدمیکروبی و آنتیباکتریال قوی در برابر باکتری ها و قارچهای ذیل دارد Escherichia coli ATcc 29998، Escherichia coli ATcc 25922، Escherichia coli ATcc 11230، Staphylococcus aureus ATcc 6538، Staphylococcus aureus ATcc 29213، Staphylococcus epidermidis ATcc 12228، Salmonella thyphimurium ccM 5445، Enterobacter cloacae ATcc 13047، Enterococcus faecalis ATcc 29212، Pseudomonas aeroginosa ATcc 27853 و Candida albicans ATcc 10239 (Al- Snafi, 2013).
۲-۱۴- ترکیبات ختمی
ختمی شامل پلیساکاریدی با وزن مولکولی بالا به نام موسیلاژ است (Fahamiya, 2011 and Raknimov, 2007). مطالعات شیمیایی ختمی نشان داد که این گیاه حاوی مقادیر زیادی از پلی ساکارید، فلاونوئید، مشتقات کامفرول، کوئرستین، لوتئولین، مرستین، آنتوسیانید، مشتقات دلفینیدین و یک جزء ناشناخته با فعالیت استروژن است (Dudek, 2006).
همچنین ختمی دارای اسیدگالاکتورونیک، اسیدگلوکورونیک، گالاکتوز، آرابینوز، رامنوز، مواد چرب، بوتیریک اسید، فیتوسترین، آمیدون، ساکاروز، پکتین، آسپاراژین، نشاسته، بتایین، آلبومین، لسیتین، ماده معطر فرار، اسیدمالیک، تانن، مواد معدنی و فسفات است (فرزین و همکاران، ۱۳۹۱). موسیلاژ از مهمترین ترکیبات گیاه ختمی، پلیمرهای زیستی با وزن مولکولی بالا که دارای طیف گستردهای از خواص فیزیکوشیمیایی است که کاربرد وسیعی در داروسازی، صنعت، بهداشت و پزشکی دارد (Zhao et al, 2008). تجزیه موسیلاژ نشان داد که این ماده متشکل از واحدهای سازندهای مانند گالاکترونیکاسید، گلوکورونیکاسید، آرابینوز، گزیلوز، رامنوز، گالاکتوز، گلوکز می باشد. این ماده در الکل نامحلول و در آب محلول است Fekri et al, 2008; Zhao et al, 2006) و امید بیگی، ۱۳۸۸).
۲-۱۵- اهمیت و جایگاه موسیلاژ در پزشکی و صنعت
موسیلاژ اهمیت فوقالعادهای در درمان سرطان، التیام و ترمیم زخمها دارد. علاوه بر این دارای خاصیت ضدویروس و آنتیباکتریال است (Franz, 1989). موسیلاژ دارای ویژگیهای با ارزشی مانند پایدارکنندگی، امولسیونکنندگی و سوسپانسیونکنندگی است. این امر باعث کاربرد گستره آن در صنعت داروسازی و نساجی شده است. در داروسازی به منظور تهیه سوسپانسیونها، امولسیونها و یک عامل امولسیونکننده پودرهای نامحلول، رزینها و روغنها و به عنوان عامل چسبنده در قرص های مکیدنی، گرانولها و تهیه داروهای ملینکننده کاربرد دارند (میرمعصومی، ۱۳۷۱). موسیلاژ به عنوان عامل سوسپانسیونکننده، نگهدارندهی آب، قوامدهنده، روانکننده هیدروکلوئیدی، پایدارکننده و کاهش دهنده اصطکاک استفاده می شود.
موسیلاژ در صنایع غذایی کاربردهایی شامل تغلیظکنندگی، تثبیتکنندگی، به تعویق انداختن بیات شدن نان و در ژلهها، چاشنیها و نوشیدنیها کاربرد دارد. موسیلاژها علاوه بر مواردی که ذکر شد در صنایع رنگآمیزی پارچه، تهیه مرکب چاپ، صنایع آرایشی، کاغذسازی، ساخت واکس، صنایع دفاعی و صنعت نفت و گاز کاربرد فراوان دارد (بقالیان، ۱۳۷۸). از موسیلاژ به عنوان یک پوشش محافظتی خوراکی برای میوه ها و سبزیها جهت افزایش عمر پس از برداشت محصول استفاده می شود (Park et al, 1994). این پوشش می تواند با کاهش تبخیر آب، کاهش تنفس، تأخیر در تغییر ساختار و حفظ مواد معطر باعث افزایش نگهداری محصول می شود. این پوشش می تواند جایگزین بسته بندیهای مصنوعی شود (Perez and Krochta, 1999). حذف بسته بندیهای پلیاتیلنی باعث کاهش آلودگی زیست محیطی می شود. یکی دیگر از برتریهای این پوشش نسبت به پوشش های پلیاتیلنی این است که می تواند این پوشش همراه با محصول خورده شود (Park et al, 1994).
۲-۲- الف ۲-۲- ب
شکل ۲-۲: الف) محل تجمع موسیلاژ در فضای بین سلولهای گیاه آلوئهورا، ب) تجمع موسیلاژ در کورتکس (www.aloeverahq.com/aloe-vera-plant)
۲-۱۶- اهمیت موسیلاژ در گیاه
موسیلاژ در دستگاه گلژی سنتز می شود و به اپوپلاست (فضای بین غشای پلاسمایی و دیواره سلولی اولیه)، کورتکس یا سلولهای اپیدرمی ترشح می شود. (Haughn and Chaudhury, 2005; Young et al, 2008). موسیلاژ مخلوط پلیساکاریدی پیچیده است که در اندامهای مختلف بسیاری از گونه های گیاهی وجود دارد. موسیلاژ در ریزوم، ریشه و آندوسپرم دانه در درجه اول به عنوان منبع ذخیره انرژی عمل می کند.
موسیلاژ برگی نیز نقش مهمی در پاسخ به زخمها و پاتوژنها ایفا می کند. از دیگر نقشهای موسیلاژ شرکت در حمل و نقل آب و پاسخ به تنشها است. موسیلاژ باعث ذخیره آب در گیاه و افزایش مقاومت گیاه در برابر خشکی می شود. موسیلاژ به کاهش نوسانات آب در وسط روز میانجامد و برگ قادر به حفظ پتانسیل آب در زمان کم آبی میباشد (Ghanem, 2010).
۲-۱۷- تأثیر شوری و برخی عوامل محیطی دیگر بر موسیلاژ
حیدری و فرزانه (۱۳۹۲) گزارش کردند افزایش شوری باعث کاهش میزان موسیلاژ در گیاه اسفرزه شده که این اختلاف معنیدار بوده است. مکیزاده و همکاران (۱۳۸۷) طی تحقیقاتی گزارش کردند سطوح مختلف شوری باعث کاهش میزان موسیلاژ در گیاه گاوزبان شد که این کاهش تفاوت معنیداری نشان داد. کاهش موسیلاژ تحت تنش شوری می تواند ناشی از تجزیه هیدروکربنهای نامحلول به هیدروکربنهای محلول به منظور تأمین انرژی و تنظیم اسمزی باشد (میرمحمدی میبدی و قرهیاضی، ۱۳۸۱).
وکیلی شهر بابکی و باقی زاده (۱۳۹۱) اعلام کردند که مقادیر نیتروژن و فواصل کاشت بر میزان موسیلاژ اثر معنیدار دارد. مرادی و همکاران (۱۳۸۹) گزارش کردند فواصل آبیاری و سطوح مختلف نیتروژن بر میزان موسیلاژ اسفرژه اثر معنیدار دارد. حیدری و فرزانه (۱۳۹۲) نیز گزارش کردند که تغذیه نیتروژن و تنش شوری بر میزان موسیلاژ در گیاه اسفرزه اثر معنی داری گذاشته است.
۲-۱۸- تأثیر شوری در گیاه ختمی
در حیطه دانش ما تاکنون مطالعات زیادی در ارتباط با اثرات تنش شوری و تأثیر آن در رشد و میزان موسیلاژ گیاه ختمی زینتی وجود ندارد. یزدانی بیوکی و رضوانی مقدم (۱۳۹۱) اثرات تنش شوری در جوانه زنی ختمی دارویی را بررسی نموده و گزارش کردند که شوری درصد جوانهزنی گیاه ختمی را به صورت معنیداری کاهش میدهد.
فصل سوم
مواد و روش ها
۳-۱- مکان و زمان آزمایش
بذور Althaea rosea L. از شرکت دشتیار اصفهان خریداری شد. آزمایش به صورت گلدانی بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با ۳ تکرار در فضای باز و آفتابگیر انجام گردید. شرایط آب و هوایی محل کاشت گیاهان در جدول ۳-۱ نشان داده شده است. کاشت بذرها در گلدانهای ۱۵ کیلویی به ارتفاع ۴۰ و قطر دهانه ۲۸ سانتیمتر که از خاک سیلت-لومی پرشده بود (جدول۳-۲)، در تاریخ ۲۴ فروردین ۹۲ در استان گلستان و برداشت، شهریور ۹۲ صورت گرفت. هفت روز پس از کشت، بذور سبز شدند. خاک گلدانها سیلت لومی با مقدار سیلت ۷۲ درصد، رس ۲۰ درصد بود (جدول ۳-۲). تیمارهای آزمایش آبیاری با چهار سطح شوری شامل (آب غیرشور (شاهد)، ۴، ۸ و ۱۲ دسی زیمنس بر متر) با کلرید سدیم بود. پس از برداشت گیاهان، خاک گلدانها اسیدیته و هدایت الکتریکی (WTW- Multi 340i) سنجش شد که حاکی از اثر نسبتاً دقیق آبیاری با آب شور در هدایت الکتریکی خاک برحسب تیمارهای داده شده است (جدول ۳-۳). اعمال تیمار از مرحله پنج برگی شروع و تا زمان برداشت ادامه یافت. گلدانها روزانه با ۲۰۰ میلیلیتر آب مطابق با تیمارها آبیاری شدند. گیاهان در ابتدا حالت روزت داشتند و پس از دو ماه بعد از کشت شروع به ساقهدهی کردند، طوری که ابتدا در گیاهان شاهد و سپس به ترتیب تیمارهای ۴، ۸ و ۱۲ دسیزیمنس بر متر ساقه تشکیل شد. گیاهان به منظور تجزیه ریشه و برگ ختمی بعد از پنج ماه در پایان دوره رویشی برداشت شدند و برای اندازهگیری صفات رشد، انباشتگی برخی یونها، برخی صفات فیزیولوژیکی و موسیلاژ مورد بررسی قرار گرفتند.
جدول ۳-۱: میانگین پارامترهای جوی استان گلستان از زمان کاشت تا برداشت نمونهها در سال ۱۳۹۲
دمای هوا ( درجه سانتی گراد )
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-09-25] [ 05:20:00 ق.ظ ]
|