تاثیر کیفیت سود بر واکنش سرمایه گذاران به گزارشات ... |
Audit-change
LevMAT
PERVAS
YEAR
همانطور که در جدول ضرایب مدل (Coefficients) مشاهده می شود:
- سطح معناداری (sig) متغیر کیفیت سود بر اساس مدل دیچو (DDEQ) به عنوان متغیر مستقل تحقیق ۰۱۵/۰ و مقدار آماره t- استیودنت آن ۴۳۸/۲- میباشد و این بدان معناست که تاثیر متغیر کیفیت سود بر اساس مدل دیچو و دیشف بر متغیر وابسته تحقیق (بازده اضافی سهام) معنادار بوده است. با توجه به اینکه مقدار آماره t این متغیر مقداری منفی است و از آنجایی که بین دو متغیر رابطه معنادار مشهود میباشد، لذا در سطح اطمینان ۹۵% میتوان گفت کیفیت سود تاثیر منفی و بااهمیتی بر متغیر وابسته داشته و با افزایش کیفیت سود بر میزان میزان بازده اضافی سهام شرکت (CAR) افزوده می شود.
به عبارت دیگر این نتیجه بیانگر آن است که واکنش سرمایه گذاران به گزارشات مالی تعدیلی در شرکتهای با کیفیت سود بالاتر، یک واکنش مثبت میباشد و در صورتی که گزارشات تعدیل شده حاوی اخبار بد (منفی) باشد، واکنش منفی سرمایه گذاران به این گزارشات، شدت کمتری خواهد داشت.
- مقدار آماره t- استیودنت کیفیت سود بر اساس مدل اسلوان (EQ) به عنوان متغیر مستقل تحقیق ۴۵۹/۰- و سطح معناداری (sig) آن برابر با ۶۴۷/۰ میباشد که با توجه به بزرگتر بودن سطح معناداری این متغیر از میزان خطای قابل تحمل (۵%) میتوان گفت که تاثیر متغیر کیفیت سود بر اساس مدل اسلوان بر متغیر وابسته تحقیق (بازده اضافی سهام) معنادار نبوده است. با توجه به اینکه مقدار آماره t این متغیر مقداری منفی است، لذا در مجموع میتوان گفت کیفیت سود تاثیر منفی و البته بیاهمیتی بر متغیر وابسته داشته است.
همانطور که مشاهده شد، کیفیت سود اندازه گیری شده بر اساس مدل دیچو و دیشف تاثیر معنادار و قابل ملاحظهای بر واکنش سرمایه گذاران به گزارشات مالی تعدیلی داشته است، به عبارت دیگر کیفیت سود اندازه گیری شده بر اساس مدل دیچو و دیشف (DDEQ) در پیش بینی واکنش بازار به گزارشات مالی تعدیلی مناسب و مفید بوده است و این در حالی است که کیفیت سود اندازه گیری شده بر اساس مدل اسلوان تاثیر معناداری بر واکنش سرمایه گذاران به گزارشات مالی تعدیلی نداشته است و به عبارتی این مدل توانایی پیش بینی واکنش بازار را نداشته است.
“مطابق آنچه در بالا ذکر شد، فرضیه دوم تحقیق مبنی بر اینکه؛ کیفیت سود اندازه گیری شده با بهره گرفتن از الگوی اسلوان (۱۹۹۶)، از کیفیت سود اندازه گیری شده با بهره گرفتن از شاخص اقلام تعهدی بر اساس مدل دی چو و دی شف (۲۰۰۲) در پیش بینی واکنش بازار مفیدتر است، در سطح اطمینان ۹۵% رد می شود".
سایر نتایج بدست آمده از مدل تحقیق به شرح زیر است:
- مقدار آماره t و سطح معناداری متغیر تفاوت سود گزارش شده و سود تعدیل شده (MAT) به ترتیب برابر با ۰۸۱/۸ و ۰۵۹/۰ میباشد که این بیانگر تاثیر مثبت و معنادار این متغیر بر بازده اضافی سهام شرکت است. این نتیجه بدست آمده نشان میدهد شرکتهایی که سود گزارش شده اولیه آنها بیشتر از سود تعدیل شده میباشد، بازده اضافی بالاتری را کسب نموده اند.
- با توجه به اینکه مقدار آماره t و سطح معناداری متغیر بازده سهام در ۱۲۰ روز گذشته (Prior_Ret) به ترتیب برابر با ۵۱۹/۱۶ و ۰۰۰/۰ میباشد، لذا میتوان گفت که این متغیر تاثیر مثبت و معناداری بر متغیر وابسته تحقیق یعنی بازده اضافی سهام شرکت داشته است. این نتیجه بیانگر آن است که بازده اضافی دوره پس از تعدیل، بطور قابل توجهی از بازده ۱۲۰ روز گذشته تبعیت می کند.
- مقدار آماره t و سطح معناداری متغیر CORE که نشان دهنده تاثیر نوع حسابهای اصلی بر بازده اضافی سهام میباشد به ترتیب برابر با ۸۳۲/۳ و ۰۰۰/۰ است که این امر نشان دهنده تاثیر مثبت و با اهمیت این متغیر بر بازده اضافی سهام شرکت است. مقدار آماره t و سطح معناداری متغیر منشأ گزارشات تعدیلی (Attrib) به ترتیب برابر با ۷۰۴/۱- و ۰۸۹/۰ میباشد که این امر نشان دهنده تاثیر منفی و بیاهمیت این متغیر بر بازده اضافی سهام شرکت است.
- تغییرات حسابرس در دوره تعدیل گزارشات مالی (Audit_Change) تاثیر مثبت و البته بیاهمیتی بر بازده اضافی سهام داشته است (با توجه به اینکه مقدار آماره t و سطح معناداری این متغیر به ترتیب برابر با ۴۳۹/۱ و ۱۵۱/۰ میباشد). این نتیجه نشان دهنده آن است که تغییرات حسابرس عامل تاثیرگذاری در واکنش سرمایهگذران به گزارشات تعدیلی نیست.
- متغیر اثرات متقابل بدهی و تفاوت سود تعدیل شده و مقابل تعدیل (LEVMAT) بر بازده اضافی سهام تاثیر منفی و قابل توجهی داشته است.
- با توجه به مقادیر آماره t و سطح معناداری متغیر تعداد گروه حسابهای اصلی که در تعدیل تحت تاثیر قرار گرفته است (PERVAS) میتوان گفت این متغیر تاثیر منفی و بیاهمیتی بر متغیر وابسته داشته است. به عبارت دیگر نتیجه بدست آمده نشان میدهد که هر چه تعداد حسابهای تحت تاثیر تعدیل بیشتر باشد، شرکت بازده اضافی کمتری را تجربه می کند. همچنین دیگر نتایج بدست آمده نشان میدهد که متغیر اصرار بر تعدیل گزارش (YEAR) تاثیر با اهمیتی بر واکنش سرمایه گذاران به گزارشات تعدیلی نداشته است.
- نتایج آزمون همخطی نشان میدهد که مقادیر آماره VIF در تمام متغیرهای مدل، نزدیک به یک بوده که این امر حکایت از عدم وجود همخطی بین متغیرهای مستقل تحقیق دارد (مقادیر کمتر از ۱۰ نشان دهنده عدم وجود احتمال همخطی بین متغیرهای تحقیق است). بنابراین یکی دیگر از پیش فرضهای رگرسیون نیز بدین شکل مورد تایید قرار میگیرد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۴-۵- خلاصه فصل
در این فصل با کمک از روشهای آماری بیان شده در فصل سوم و با بهره گرفتن از داده های آماری جمعآوری شده به تجزیه و تحلیل اطلاعات به کمک نرمافزار Spss پرداختیم. نتایج آماری به تشریح بیان گردید و خلاصه اطلاعات ارائه شده در ابتدای فصل بعد به منظور تحلیل و نتیجه گیری ارائه خواهد شد.
فصل پنجم
خلاصه، نتیجه گیری
و پیشنهادها
۵-۱- مقدمه
هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر کیفیت سود بر واکنش سرمایه گذاران به گزارشات مالی تعدیلی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. به همین جهت، این پژوهش در پی پاسخ به این سوال بوده است که آیا کیفیت سود بر واکنش سرمایه گذاران به گزارشات مالی تعدیلی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیرگذار است؟
با توجه به این پرسش از دو فرضیه برای پاسخ به آن استفاده شد که به شرح زیر مطرح میشوند:
* فرضیه اول: شرکتهایی که کیفیت سود پایینتری دارند در مقایسه با شرکتهای با کیفیت سود بالاتر، واکنش ضعیفتری در خصوص گزارش تعدیلی از بازار دریافت خواهند کرد.
* فرضیه دوم: کیفیت سود اندازه گیری شده با بهره گرفتن از الگوی اسلوان (۱۹۹۶)، از کیفیت سود اندازه گیری شده با بهره گرفتن از شاخص اقلام تعهدی بر اساس مدل دی چو و دی شف (۲۰۰۲) در پیش بینی واکنش بازار مفیدتر است.
به منظور بررسی فرضیه های تحقیق، از مدلهای اشاره شده در فصل سوم استفاده شد. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق، داده های گردآوری شده برای دوره زمانی ۸ ساله ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰ به کمک نرم افزارهای Spss.19 و Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این فصل نتایج حاصل از آزمون فرضیه تحقیق و تجزیه و تحلیل آن به همراه پیشنهادهایی برای تحقیقات بیشتر در این زمینه ارائه میگردد.
۵-۲- خلاصه نتایج آزمون فرضیه های تحقیق
۵-۲-۱- خلاصه نتایج آزمون فرضیه اول تحقیق
فرضیه اول تحقیق: شرکتهایی که کیفیت سود پایینتری دارند در مقایسه با شرکتهای با کیفیت سود بالاتر، واکنش ضعیفتری در خصوص گزارش تعدیلی از بازار دریافت خواهند کرد.
مدل مورد استفاده به صورت زیر است:
برای سنجش کیفیت سود از دو الگوی دیچو و دیشف (DDEQ) و الگوی اسلوان (EQ) استفاده شده است. لذا مدل تحقیق یکبار با بهره گرفتن از الگوی دیچو و دیشف و یکبار نیز با بهره گرفتن از الگوی اسلوان مورد بررسی قرار خواهد گرفت خلاصه نتایج حاصل از مدل فوق به شرح زیر ایراد میگردد:
۵-۲-۱-۱- نتایج فرضیه اول بر اساس مدل کیفیت سود دیچو و دیشف
خلاصه نتایج به شرح ذیل میباشد:
- بر اساس آماره F و سطح معناداری آن، مدل معنیداری وجود دارد و میتوان فرضیه تحقیق را با بهره گرفتن از مدل رگرسیونی فوق مورد بررسی و آزمون قرار داد.
- میزان ضریب تعیین یا مدل تقریباً ۴۱% است و این نشان دهنده این است که ۴۱ درصد تغییرات به عنوان متغیر وابسته تحت تاثیر متغیرهای مستقل تحقیق، قرار دارد.
- کیفیت سود بر اساس مدل دیچو تاثیر معنادار و قابل توجهی بر واکنش سرمایه گذاران (بازده اضافی سهام) به گزارشات تعدیلی داشته است.
- بین کیفیت سود و بازده اضافی سهام رابطه منفی و معناداری وجود دارد.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-09-25] [ 03:53:00 ق.ظ ]
|