طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها | ۲-۱-۳-۲ پیشینهی حقوقی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دنبال تحریمهای اقتصادی با القای فرهنگ خودباوری و خوداتکایی، از فرایند نسخهبرداری برای پاسخگویی به نیازهای اساسی استفاده شد. البته نتایج این تلاشها کمتر منتشر شده و دانش فنی حاصل از این تلاشها درون مجموعه های عامل باقی مانده است.[۴۱]
متأسفانه هم اکنون درک درستی از علم مهندسی معکوس در صنایع کشور ما وجود ندارد. اکثر مهندسان ایرانی که مدعی اجرای فرآیندهای مهندسی معکوس هستند، بهدرستی از کاربردهای این علم و تاثیر و ارتباط آن با علوم دیگر آشنا نبوده و یا در صورت آشنایی، برابر نظر شخصی خود نسبت به تغییر فرایند و مراحل این روش اقدام می کنند .ادغام و ترکیب مراحل این علم با فرآیندهای تحقیق و توسعه، بهینه سازی فرآیندها بهمنظور کاهش هزینه ها و تسریع در اجرا از جمله مواردی هستند که مهندسان ما در اجرای مهندسی معکوس با آن درگیر هستند .بنابرین علیرغم پیشرفت در صنایع خودروسازی و هواپیمایی با بهره گرفتن از نسخهبردای، موفقیت مهندسین ایرانی در زمینه مهندسی معکوس به شکل علمی و مدون کم بوده است.
همچنین یکی از جدیترین ایراداتی که بر مطالعات مهندسان ایرانی در مورد بازار طرحهای تولیدی و صنعتی وارد است، کلینگری در مطالعه طرحهاست؛ به طوری که تمام طرحها باوجود ماهیت متفاوت به روشی یکسان مورد بررسی قرار می گیرند. .[۴۲]نوع نگرش به طرحهای تولیدی و صنعتی نظر به نوع محصول (به لحاظ مصرفی بودن یا واسطهای بودن، کم دوام، بادوام) دانش فنی طرح، ابعاد بازار (جهانی، ملی، منطقهای)، نحوه تأمین مواد اولیه، مقیاس ظرفیت تولید، نوع سرمایهگذاری (سرمایهگذاری مشترک، اخذ لیسانس) اثرات و پیامدهای خارجی طرح، ابعاد و ظرفیت بنگاه (صنایع کوچک، متوسط و بزرگ) و دیگر موارد، باید متفاوت باشد.
به عنوان مثال در مورد طرحهایی که محصول برای اولینبار در کشور تولید می شود و به عنوان کالای جدید در سبد مصرفی جامعه قرار می گیرد، باید نوع نگرش متفاوت از طرحهایی باشد که محصول دارای سابقه تولید و مصرف در جامعه است.
. همچنین در بررسی بازار یک محصول غذایی لازم است که ذائقهی مصرف کنندگان (خانوادههای ایرانی) و قدرت درآمدی خانوادهها بهدقت مورد بررسی قرار گیرد. بدون مطالعهی ریشهای نمیتوان راهی را که سایر کشورهای جهان در طی یک برنامه ریزی مطالعاتی برای رسیدن به فناوری روز که گاهی بیش از ۵۰ سال به طول میانجامد، با اجرای مهندسی معکوس طی کرد..
چنانچه فرایند نسخهبرداری مرسوم در ایران به فرایند علمی و سازمانیافته مهندسی معکوس تبدیل شود قطعا در افزایش اشتغال و تبدیل صنایع خرد به صنایع بزرگ مؤثر خواهد بود. این امر مستلزم برنامه ریزیهای کلان از سوی دولت، حمایتهای دولتی، اعتقاد به اجرای صحیح فرایند مهندسی معکوس است.
۲-۱-۳-۲ پیشینهی حقوقی
مطالعات حقوقی پیرامون «مهندسی معکوس» در ایران با طرح این پرسش آغاز شده است: آیا مهندسی معکوس، قانونی است؟
حجم مطالب نگارشیافته با موضوع مشروعیت مهندسی معکوس به زبان فارسی چندان اندک نیز نیست. بیشتر مقالات و پایان نامه های حقوقی مرتبط، تا آنجا که نگارنده جستجو کرده، در پی پاسخ به همین پرسش بوده اند. پرسش از مشروعیت یا قانونی بودن مهندسی معکوس. این پرسش ناشی از تردید و احتمال نقض قوانین با بهرهبری از این روش است بهنحوی که از «حق مهندسی معکوس» سخنی به میان نمیآید.
چنان که در پیشینهی فنی نیز بیان شد، صنعت ایران سالها درگیر نسخهبرداری از فناوری خارجی و ارائه نسخهای جرح و تعدیل شده از فرایند مهندسی معکوس بوده و چه بسا هست. در پاسخ به پرسش متخصصین و صنعتگران ایرانی درباره مشروعیت مهندسی معکوس، جای طرح یک پرسش خالی است. مهندسی معکوس، قانونی است یا نسخهبرداری؟
در مطالعات خارجی صورت گرفته در این زمینه تمایز بین «روش مهندسی معکوس» و «نسخهبرداری» و همچنین تفکیک بین «فرایند مهندسی معکوس» و «نحوه استفاده از اطلاعات ناشی از آن» مشهود است. واضح است که پاسخ قانون به نسخهبرداری و تقلید چه هست. قانونگذار ایرانی نیز با پذیرش قواعد حقوق مالکیت فکری رویکرد خود را نسبت به نسخهبرداری هرچند ناشی از روش پیچیدهی مهندسی معکوس نشان داده است. بهعبارت دیگر درست است که تحلیلهای فنی، اقتصادی و حقوقی پیش از این بر اساس واقعیات حاکم بر کشور و در پاسخ به ابهامات پیش آمده درباره اقدامات صنعتگران ایرانی بودند، ولی نظر به وظیفه خطیر قانونگذار که همانا پیشرو بودن است، لازم است رویکردی نوین به منظور تحقق فرایند واقعی مهندسی معکوس اتخاذ شود. تحقق مزایا و دستاوردهای مهندسی معکوس، در گرو اعمال دقیق فرایند آن است. پژوهش حاضر نیز با این رویکرد نوین که صنعت نیز به آن سو حرکت می کند، تدوین شده است.
شایستهی ذکر است که در سیر مطالعات حقوقی فرایند مهندسی معکوس در منابع خارجی نیز توجه به نتایج این فرایند دیده می شود. نتایجی که ممکن است منجر به نقض حق یا قانون شود، حقوق دانان را بر آن داشته که میان مهندسی معکوس مخرب (مقلد) و مهندسی معکوس خلاقانه تمایز گذاشته و برایناساس از جواز و ممنوعیت آن سخن بگویند.[۴۳] حقوقدانان و اقتصاددانانی نظیر جیمز پولی[۴۴] و دیوید فریدمن[۴۵] نیز مهندسی معکوس را روشی مناسب برای تحصیل دانش فنی دانستهاند حتی در فرضی که منتهی به کاهش تقاضای خرید محصول اولیه شود.[۴۶] برخی نیز در جواز مهندسی معکوس تردیدی نکرده و برای ضابطهمند کردن آن بهنحوی که مقدمهی نقض حق نباشد، به ارائه راهکار پرداختهاند.[۴۷]
علیرغم سکوت معاهدات بین المللی نظیر موافقنامه جنبه های تجاری حقوق مالکیت فکری (تریپس) در مورد مهندسی معکوس، قانونگذاری و تعیین حدود و قلمرو برای اعمال مهندسی معکوس در نظام حقوقی کشورهای اروپایی و آمریکا دیده می شود. در نظام حقوقی آمریکا، طی دهه های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ میلادی بحث درباره جواز یا ممنوعیت مهندسی معکوس یا هدف سازگاری از منظر حق مؤلف مطرح می شود.[۴۸] پس از اینکه رویهی قضایی آمریکا متمایل به پذیرش جواز مهندسی معکوس نرمافزارهای رایانهای با هدف سازگاری شد[۴۹]، بحث درباره امکان اعمال شرط ممنوعیت مهندسی معکوس ضمن قراردادهای لیسانس مطرح شد. دادگاههای آمریکا در برخی پروندهها در این باره معتقد به برتر بودن اراده طرفین نسبت به قانون حق مؤلف که مهندسی معکوس را مجاز نموده، بوده اند.[۵۰] بررسی جواز یا ممنوعیت مهندسی معکوس از منظر حقوق اختراعات نیز بحثی است که متعاقبا مطرح شد.
تصویب قانون جاسوسی اقتصادی مصوب ۱۹۹۶[۵۱] برای نخستین بار در نظام حقوقی آمریکا، تحصیل غیرقانونی اسرار تجاری را ممنوع نمود و عدم درج استثنای مهندسی معکوس در آن، موجب ابهام در مورد جواز فعالیتهای مهندسی معکوس که قبلا قانونی تصور می شدند، می شود.[۵۲]
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 01:52:00 ق.ظ ]
|