مقالات و پایان نامه های دانشگاهی | قسمت 12 – 4 |
![]() |
بار کلی (۱۹۹۸) برای اینکه رابطه بین ناهنجاریهای زیستی با مشکلات رفتاری ADHD را توضیح دهد، روی اختلال در بازداری رفتاری و کنترل شخصی تمرکز میکند. این اختلال در چهار زمینه عملکرد نمایان میشود:
۱)حافظه فعال غیرکلامی ۲) درونی کردن گفتگو با خود ۳) خودگردانی خلق، انگیزش و سطح انگیختگی ۴) بازسازی. در نظر بگیرید چگونه هر یک از این اختلالها در رفتار کودک نمایان میشوند. مشکلات مربوط به حافظه فعال باعث میشوند کودک نتواند حساب زمان را نگهدارد یا چیزهایی مانند موعدها و تعهدات را به یاد آورد. اختلال در درونی کردن گفتگو با خود بدان معنی است که این کودکان نمیتوانند افکارشان را برای خودشان نگهدارند یا به سؤال کردن از خود یا هدایت خود بپردازد؛ در عوض آن ها خیلی زیاد حرف میزنند و فاقد درک رفتار قانونمند هستند. اختلال در خودگردانی خلق و انگیزش باعث میشود آن ها بدون سانسور، تمام هیجانات خود را آشکار سازند، در حالی که قادر نیستند سایق و انگیزش خودشان را تنظیم کنند. اختلال در توانایی بازسازی، به توانایی محدود در حل کردن مسائل منجر میشود، زیرا آن ها نمیتوانند رفتارها را تجزیه و تحلیل کنند و رفتارهای جدیدی را از آن ها به وجود آوردند (هالجین و ویتبورن، ۱۳۸۶).
بار کلی (۲۰۰۰) معتقد است که میانجی اصلی همه کارکردهای اجرایی، بازداری رفتاری است. وی میافزاید، بازداری رفتاری یا شخصی سازی گفتار و رفتار اولین عملکرد در مدل وی برای رشد کودکان است که با حافظه فعال غیر کلامی دنبال میشود و بازداری رفتاری را به عنوان ساختار اولیه برای رشد خطی چهار کارکرد اجرایی باقیمانده مطرح میکند.
نیگ[۱۹۴] (۲۰۰۱) به نقل از آلفورد (۲۰۰۶) بیان میدارد، نقص حرکتی – اجرایی بازداری باعث ایجاد مشکلاتی در تنظیم برانگیختگی حافظه فعال و سایر عملکردهای تنظیمی میشود. به طور مشابهی بار کلی (۲۰۰۰) نیز در مورد وجود ارتباط پیوسته بین بازداری رفتاری و کارکردهای اجرایی که کنترل رفتاری را شکل میدهند صحبت کردهاست. سیستم بازداری رفتاری به ظاهر شدن مؤثر کارکردهای اجرایی کمک میکند. به علاوه اگر سیستم بازداری رفتاری نتواند رفتارها را درونی (با شکست در بازداری پاسخها) در چهار کارکرد اجرایی دیگر نقصهای متعددی پدید خواهد آمد.
بار کلی (۲۰۰۰) معتقد است این شکست سیستم بازداری رفتاری دقیقاً همان چیزی است که در افراد مبتلا به ADHD اتفاق میافتد. وی میافزاید مفهوم کلی بازداری رفتاری با کنترل رفتاری مترادف است. بار کلی تصریح میکند که بازداری رفتاری به نتیجه ی اثر متعادل سه فرایند زیر باز میگردد:
-
- بازداری یک پاسخ غالب (بازداری اولین و قویترین واکنش به یک رویداد).
-
- مکث یک پاسخ در حال انجام.
- پردازش بدون حواسپرتی پاسخهای انتخاب شده.
در ابتدا فرد نیاز دارد یک پاسخ غالب را بازداری کند. با انجام این کار میتواند با ۱) تحلیل موقعیت و ۲) تشخیص اینکه لازم است پاسخ را ارائه دهد یا قطع کند، در پاسخ در حال انجام تأخیر و مکث ایجاد کند و در نهایت به دنبال تحلیل مکانیزم بازداری برای فرآیندهای اولیه، دفاع ایجاد میکند و به آن ها اجازه میدهد بدون حواسپرتی ظاهر شوند.
مدل ترکیبی بار کلی از ADHD مطرح میکند که نقص در بازداری رفتاری به اختلالهای ثانوی در چهار کارکرد اجرایی درونی سازی گفتار، حافظه فعال، بازسازی و خودتنظیمی عاطفه، انگیزش و برانگیختگی منجر میشود. این چهار کارکرد اجرایی را میتوان به عنوان تواناییهای روانی که منجر به خود کنترلی میشوند در نظر گرفت و بنابرین تا اندازهای به بازداری وابستهاند. این اعتقاد هست که اختلالهای ثانوی به کاهش کنترل رفتاری حرکتی منجر میشود (بار کلی، ۱۹۹۷).
کودکان دارای ADHD در توجه و بازداری به عنوان دو فرایند اصلی شناختی دارای مشکل میباشند و رفتار خود را نمیتوانند به طور مناسبی تنظیم کنند (کرانوچویل و موریس، ۱۳۸۷). اگرچه بازداری رفتاری، نظریهای است که در حال حاضر تأکید زیادی بر آن شده است، اما مناظره بین «نقایص توجه» در مقابل «بازداری» و ارتباط بین این دو عامل هنوز ادامه دارد.
نظریه لوریا و ویگوتسکی: نظریه تحول شناختی[۱۹۵] کودکان ویگوتسکی[۱۹۶] (۱۹۷۸) پذیرفتهترین جایگاه را در مورد اهمیت صحبت شخصی[۱۹۷] در تحول شناختی آن ها دارد. طبق نظر ویگوتسکی صحبت شخصی منشأ گرفته از صحبت بیرونی یا صحبت با صدای بلند، به منظور ارتباط برقرار کردن با خود برای خود راهگشایی[۱۹۸] و خود هدایتی[۱۹۹] میباشد. اساساً گفتار بیرونی به کار گرفته میشود تا در کنترل کردن و هدایت رفتار به کودک کمک نماید. با این وجود همزمان با رسش کودک، رفتار آن ها تحت کنترل خودآموزیهای کلامی در میآید و صحبت شخصی نیز از افکار کلامی درونی و گفتگوی درونی کودک نشأت میگیرد. طبق این نظریه کودکان ADHD، در تحول شناختی و تحول صحبت شخصی نسبت به کودکان نرمال نقصهایی را نشان میدهند.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 12:42:00 ق.ظ ]
|