ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی در رابطه با بررسی رابطه ... |
هزینهی سهام ممتاز مشابه هزینهی بدهی بر اساس پرداخت ثابت سالانه محاسبه میشود. اما تفاوت آن با هزینهی بدهی این است که سررسید مشخص برای پرداخت اصل آن تعیین نشده است. برآورد نرخ بازدهی سهام ممتاز سادهتر از برآورد نرخ بازدهی بدهی است. از تقسیم سود سالانه بر قیمت جاری، نرخ بازدهی سهام ممتاز بدست میآید. نرخ بازدهی سهام ممتاز برای اینگونه سهامداران، همان هزینهی سالانهی شرکت ناشی از انتشار سهام ممتاز است(نیکومرام و همکاران، ۱۳۸۸).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
وقتی سهام ممتاز جدیدی با «هزینهی انتشار»[۶۳] منتشر میشود، عایدات سهم ممتاز شرکت یعنی نرخ بازدهی سهام ممتاز با توجه به قیمت فروش در بازار سهام و با احتساب هزینهی انتشار برابر است.
هزینه سهام ممتاز به کمک رابطهی زیر محاسبه میگردد:
(۹-۲)
= هزینهی سهام ممتاز (نرخ سهام ممتاز)
سود سالانهی متعلق به سهام ممتاز
قیمت سهام ممتاز (ارزش سهام ممتاز)
= F هزینهی فروش (هزینهی انتشار)
چون سود سهام ممتاز بعد از محاسبه و کسر مالیات شرکت پرداخت میشود، پس کاهنده مالیات نیست و هزینهی آن تعدیل مالیاتی ندارد(مدرس وعبدالله زاده، ۱۳۸۹).
۳-۱-۱-۳-۲) هزینهی سهام عادی[۶۴] (نرخ سود سهام عادی)
هزینهی سهام عادی عبارت است از حداقل بازدهای که یک شرکت بایستی از سرمایهگذاری در پروژهای نسبت به افزایش سرمایهاش از طریق سهام عادی تحصیل نماید تا ارزش بازار سهام آن شرکت حفظ گردد(آذربراهمان، ۱۳۸۹).
برآورد هزینهی سهام عادی در ساختار مالی بیشتر با مجموعه فعالیتهای شرکت ارتباط دارد. برای محاسبهی هزینهی سهام عادی از رابطهی ساده زیر میتوان استفاده نمود:
(۱۰-۲)
قیمت بازار سهام
هزینهی سهام عادی
سود جاری تقسیم شده
برای برآورد دقیقتر هزینهی سهام عادی شرکت باید حساسیت قیمت و عملکرد تقاضای جاری و آتی سهامداران را ارزیابی و برآورد نمود. در این رابطه میتوان جهت محاسبهی هزینهی سهام عادی از دو «مدل ارزیابی سود نقدی»[۶۵] و «مدل قیمتگذاری داراییهای سرمایهای»[۶۶] استفاده کرد(نیکومرام و همکاران، ۱۳۸۸).
۱-۳-۱-۱-۳-۲) مدل ارزیابی سود نقدی
در این روش هزینهی سهام عادی بر مبنای یک نرخ بازدهی مورد انتظار و بر حسب سودهای آتی سهام محاسبه میگردد. بنابراین در این روش هزینهی سهام عادی عبارت است از نرخ تنزیلی که ارزش فعلی تمامی سودهای مورد انتظار هر سهم را برابر با قیمت جاری بازار (خالص قیمت فروش) یک سهم می کند. در این روش هزینهی سهام عادی از رابطهی زیر محاسبه میگردد:
۰
(۱۱-۲)
قیمت روز سهام عادی
سود تقسیم شده در دوره گذشته (سود مورد انتظار)
نرخ بازدهی مورد انتظار سهامداران عادی
= g نرخ رشد نقدی
با جابجایی که در فرمول فوق ایجاد میشود میتوان، نرخ بازدهی مورد انتظار ( ) یا به عبارتی هزینهی سهام عادی را به شرح زیر محاسبه کرد:
۰
(۱۲-۲)
نرخ بازدهی مورد انتظار ( ) برابر است با سود تقسیم شده دوره قبل ( ) تقسیم بر قیمت روز سهام ( ) به اضافهی نرخ رشد ثابت برای تقسیم سود (g). هرچند نرخ رشد بر پایهی سود تقسیمشده محاسبه میگردد، ولی به نظر میرسد که سود اعلام شده و قیمت سهام در بلندمدت بر آن تأثیر دارد.
به عنوان مثال: سود مورد انتظار سال آتی هر سهم از سهام شرکت ارج ۲۰۰۰ ریال است و انتظار میرود رشدی معادل ۷ درصد داشته باشد. با فرض اینکه قیمت هر سهم شرکت ارج ۴۰۰۰۰ ریال باشد، میتوان گفت که نرخ بازدهی مورد انتظار برابر با ۱۲ درصد است یعنی:
۰
Ke = ۱۲%
×
۲۰۰۰
۴۰۰۰۰
Ke = ) (۱۰۰ + ۷%
نرخ بازدهی مورد انتظار ۱۲ درصد بدین معنی است که سهامداران علاوه بر دریافت ۵ درصد (۱D تقسیمبر P0) بازدهی سود ناشی از سهام، ۷ درصد نیز از رشد ناشی از سرمایهگذاری را انتظار دارند که جمعاً نرخ بازده ۱۲ درصد خواهد بود.
۲-۳-۱-۱-۳-۲) مدل قیمتگذاری داراییهای سرمایهای
قیمتگذاری داراییهای سرمایهای رفتار قیمتهای اوراق بهادار را شرح میدهد و مکانیزمی را فرآهم میسازد که به وسیلهی آن سرمایهگذاران تأثیر بازده و ریسک سرمایهگذاری در اوراق بهادار را در مجموعهی سرمایهگذاریشان ارزیابی مینمایند.
بر اساس روش CAPM نرخ بازدهی مورد انتظار برای سهام عادی یا سایر سرمایهگذاریها بر پایهی رابطهی زیر محاسبه میگردد:
(۱۳-۲)
بازدهی مورد انتظار سهام عادی
نرخ بازدهی بدون ریسک (معمولاً نرخ بازدهی اوراق خزانه است)
ضریب حساسیت (بتا[۶۷])
بازدهی بازار به عنوان معیار اندازهگیری از طریق شاخص مناسب
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-09-24] [ 11:33:00 ب.ظ ]
|