پیام های متناقض

پیام های متناقض چیزی گفتن و چیز دیگری را انجام دادن است که یک فرم بسیار رایج فریب و نیرنگ می‌باشد همچنین این می‌تواند به صورت قول دادن لفظی یا عملی و انجام ندادن آن در بیاید. پیغام های متناقض باعث پریشانی بسیار می‌گردد همیشه به اعمال فرد توجه نمایید معمولا اعمال نسبت به گفتار هم ترازی بیشتری با حقیقت داد. اگر گفتارشان با اعمالشان در تناقض بود آنچه که گفته می شود را نادیده بگیرید .درک کنید که شخص دارای تعارض بوده و اجـازه ندهیـد شمـا را نیز دچار آن احساس نماید(شرود[۴۲]، ۲۰۰۲).

ایجاد ارتباط بابت ثابت کردن حق خود و اشتباه دیگری:

پیش از آنکه بتوانید یک ارتباط مؤثر را آغاز کنید، باید نگاهی موشکافانه به قصد و غرض خود بیاندازید آیا برای اینکه توسط دیگران فهمیده شوید ارتباط برقرار می کنید، برای به دست آوردن خواسته ها، یا هدف دیگری را فراسوی سخنانی که در حال بیان آن ها هستید دنبال می کنید؟ بسیاری از زوج ها به مرحله ای می‌رسند که فقط می خواهند ثابت کنند حق با آن ها بوده و نفر دیگر در اشتباه است (و همیشه این طور بوده است). این نوع رابطه همانند نبرد می ماند. این سخنان مملو از خشم ‌و سرزنش بوده و سبب می‌گردد نفر دیگر احساس کوچکی نماید. حرف های ردو بدل شده در چنین رابطه ای هرگز گوش داده نمی شوند. هر چند که آنچه با صدای واضح و بلند خوانده می شود خشم و عداوت موجود در مراودات است.

جهت رفع این مشکل، تصمیم بگیرید همدیگر را سرزنش نکنید و به صحبت های یکدیگر با خلوص نیت گوش کنید. تصمیم بگیرید که در صدد ثابت کردن چیزی برنیامده و در عوض برای ایجاد یک پل برای درک متقابل پیدا نمایید. این تصمیمات در موفقیت یک رابطه بسیار مفید خواهد بود(فالیکو[۴۳]، ۲۰۰۰).

سبک های حل تعارض:

یادگیری چگونگی مقابله مؤثر با تعارض یکی از مهمترین گام های ایجاد روابط توانمند است. به دلیل اینکه حل تعارض بسیار حیاتی است بسیاری از درمانگران تلاش شان را بر درک و شرح رویکرد های سودمند و تشخیص موارد دارای پیامد متمرکز کرده‌اند. ،۵ سبک حل تعارض را مشخص می‌کنند که همه ی سبک ها دارای فواید و مضراتی هستند:

سبک رقابتی: زوجینی که از سبک رقابتی حل تعارض استفاده می‌کنند تمایل به پرخاشگری و عدم مشارکت دارند. منافع خودشان را به هزینه دیگری دنبال می‌کنند، افراد دارای این سبک با مقابله مستقیم و تلاش برای برنده شدن بدون انطباق اهداف و آرزوهایشان با اهداف و آرزو های دیگران ، کسب قدرت می‌کنند. برای این افراد زندگی میدان کارزار است یک سبک رقابتی معمولا برای رشد و پرورش صمیمیت سازنده نیست.

سبک مشارکتی: زوجین برای رسیدن به اهداف شان بسیار قاطع عمل می‌کنند اما میزان نگرانی آن ها برای دیگران نیز زیاد است این افراد با جملات زیر شناخته می‌شوند (هنگامی که با فردی دجار تعارض می شوم، تلاش می کنم که به طور خلاق برای یافتن گزینه های جدید با او کار کنم) (کیلمن[۴۴] و توماس[۴۵] ۱۹۷۵ به نقل از محققی،۱۳۹۰).

سبک توافقی: زوجین در نقطه میانی پرخاشگری و مشارکت قرار دارند و با این عبارات شناخته می‌شوند ) هنگامی که اختلاف نظر وجود دارد هر دو باید بخشی از ضرر را متحمل شوید و سهم خود را بپردازید). سبک توافقی از سبک اجتنابی صریح تر است، اما به اندازه ی سبک مشارکتی منجر به حل مسائل نمی شود.

سبک اجتنابی : رفتارهای منفعلانه و غیر صریح، مشخصه سبک اجتنابی در حل تعارض است اجتناب کنندگان نه پیگیر نگرانی های خود و نه پیگیر نگرانی های دیگران هستند. آن ها از زیر بار مسئله با تغیر موضوع یا کناره گیری از آن شانه خالی می‌کنند. این سبک دارای مضراتی هست و این پیام را می رساند که اجتناب گر به اندازه کافی به مقابله با مشکل اهمیت نمی دهد و مشکل پنهان می ماند.

سبک انعطاف پذیر: رفتار غیر صریح و مشارکتی مشخص کنندی این سبک است . افراد دارای این سبک نگرانی های شخصی شان را جهت ارضای خواسته ها و نیاز های دیگران کنار می‌گذارند و این افراد به تعارض با تسلیم شدن و منطقی بودن پاسخ می‌گویند که هر دو سودمند است. این سبک گزینه های خلاق را کاهش می‌دهد زیرا گفتگوی حقیقی را قربانی می‌کند و نیز ممکن است باعث رنجش و آزردگی و آرزوی تساوی شود. (کیلمن و توماس۱۹۷۵ به نقل از محققی،۱۳۹۰).

انواع سبک ها و کاربرد آن ها

توماس[۴۶] و کیلمن[۴۷] (۱۹۷۴ به نقل از سوپینگ [۴۸]و جینگ[۴۹]، ۲۰۰۶) بیان کردند که هر فردی توانایی استفاده از پنج سبک مدیریت تعارض را دارد. هیچ شخصی دارای یک سبک واحد و ثابت در برخورد با تعارض شناخته نمی شود. اما ممکن است که برخی افراد آمادگی بیشتری برای استفاده از برخی سبک ها داشته باشند و ‌بنابرین‏ به آن سبک ها بیشتر متکی باشند.

رفتار های تعارضی که افراد استفاده می‌کنند نتیجه هم تمایلات شخصی و هم مقتضیات موقعیتی است که افراد در آن قرار می گیرند. همچنین مهارت های اجتماعی ممکن است منجر شود که آن ها بر برخی از رفتار های تعارضی بیشتر یا کمتر از بقیه رفتارها تکیه کنند. کاربرد های این ۵ سبک در جدول ۱ نشان داده شده است.

سبک مدیریت تعارض

کاربرد

رقابت

– هنگامی که تصمیم گیری سریع، لازم و بحرانی است

-جایی که مسائل مهم هستند تصمیمات غیر متداول باید گرفته شود

– جایی که مسائل برای گروه بحرانی هستندو تصمیم گیرنده از تصمیمش مطمئن است

– در یک محیط رقابتی ، که شما سودی از غیر رقابتی بودن دریافت نمی کنید

همکاری

-هنگامی که اهداف هر دوی طرفین باید در نظر گرفته شود

-هنگامی که فرایند درک اهداف خودتان و هم رقیبانتان زوری باشد

-هنگامی که تلفیق دید گاه ها ی دو طرف مهم باشد

-هنگامی که برطرف کردن احساس سوءتفاهم گذشته، لازم است

-هنگامی که تعهد مهم باشد

مصالحه (سازش )

-هنگامی که اهداف ، فقط تا حدی مهم هستند، اختلال و به هم خوردن رابطه ریسک بزرگتری است

-هنگامی که طرفین، اهداف ناسازگاری را دنبال می‌کنند

– هنگامی که زمان مهم و بحرانی است

سبک مدیریت تعارض

کاربرد

اجتناب

-هنگامی که یک مسئله ، مجاز به توجه و رسیدگی نیست

-هنگامی که پتانسیل موفقیت محدود است

-هنگامی که ریسک کردن، سود بالقوه را باز داری می‌کند

-هنگامی که اندیشیدن لازم است

-هنگامی که اطلاعات بیشتر لازم است

-هنگامی که دیگران با آمادگی بیشتری می‌توانند موقعیت را حل کنند

-هنگامی که مشکل با مسئله اساسی تر دیگری مرتبط باشد

انطباق

– هنگامی که وضعیت شما غیر قابل دفاع باشد

– هنگامی که مسئله برای شما بی اهمیت باشد

– برای طرفداری کردن

– هنگامی که شما در حال زیان کردن هستند

– هنگامی که نگه داشتن صلح و آرامش مهم است

– برای اجازه دادن به دیگران که تجربه کردن را یاد بگیرند

باید ها و نباید ها در نگرش مذهبی (اسلامی)

حسن خلق و نرم خویی

در منابع اسلامی درباره رعایت حسن خلق در خانواده بسیار سفارش شده بسیاری از آیات و روایات ، مردان و زنان را به خوش اخلاقی با همسرانشان فرا می خوانند.

-خداوند رحمت کند بنده ای را که رابطه ی خود و خانواده اش را نیکو گرداند(صدوق،۱۴۱۳).

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...