پایان نامه در مورد تبیین نقش شبکه شهری در تعادل ... |
شاخص
فرمول
اجزای فرمول
توضیحات
شاخص تمرکز هرفیندال
Hi=
Pi جمعیت شهر i
P کل جمعیت شهری
هر چه مقدار عددی این شاخص ها بیشتر باشد، میزان تمرکز بیشتری را نشان میدهد.
شاخص عدمتمرکز هندرسون
میزان تعادل
ضریب آنتروپی
K تعداد طبقات یا نقاط (تعداد شهرها)
اگر آنتروپی نسبی به طرف صفر میل کند حکایت از تمرکز بیشتر و یا عدم تعادل در توزیع جمعیت بین کانونها دارد و بالعکس.
منبع: زبردست، ۱۳۸۶: ۳۵، فاضل و بیکمحمدی، ۱۳۹۱: ۱۵۰
در بخش دوم برای تحلیل سلسله مراتب عملکردی از مدل تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد که در این بخش برای نیل به شناخت بهتر و دقیقتر از وضعیت جغرافیایی این استان از یک سری شاخص های ترکیبی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی و غیره استفاده کردیم که شاخصها با توجه به مطالعات صورت گرفته، منابع در دسترس، محدودیت اطلاعات و زمان، انتخاب شده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در بخش پرسشنامه این پژوهش، پس از اتمام مرحله جمع آوری داده ها و انجام تحقیقات، کلیه اطلاعات لازم مورد بازبینی قرار گرفته و پس از ساختن دفترچه کد کامپیوتری بر اساس سطوح اندازه گیری، متغیر ها و گویه های مورد نظر کد گذاری و استخراج گردید. در مرحله بعد کلیه اطلاعات به کامپیوتر منتقل شد و تغییرات لازم برای شاخص سازی صورت گرفت. سپس برای پردازش و تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزارهای کامپیوتری SPSS 22 و Lisrel 8.52 استفاده گردید.
در ابتدا توزیع فراوانی تمام متغیرها گرفته شد تا کد هر متغیر کنترل شود و در صورت وجود کد غیر متعارف، از این طریق نیز بتوان اطلاعات را تصحیح کرد.
علاوه بر این برای بررسی روابط علی بین متغیرها به صورت منسجم از مدلسازی معادلات ساختاری نیز در این تحقیق استفاده شده و سعی گردیده است که قابل قبول بودن مدل نظری تحقیق با بهره گرفتن از داده های جمع آوری شده مورد آزمون قرار گیرد.
برای آزمون فرضیه دوم و سوم ضمن استفاده از داده های کتابخانهای، از تحلیل عاملی تأییدی با بهره گرفتن از نرمافزار لیزرل استفاده می شود.
۳-۲- محیطشناسی تحقیق
۳-۲-۱- تاریخچه تقسیمات کشوری
ایران از جمله کشورهایی است که سازماندهی سیاسی فضا در آن ریشه تاریخی دارد. تا آنجا که بررسیهای تاریخی نشان میدهد، اولین تجربه تقسیم فضای سرزمینی به عهد هخامنشیان برمیگردد (احمدیپور و منصوریان، ۱۳۸۵: ۶۲).
پس از انقلاب مشروطه و تغییرات اساسی که در ارکان حکومت قاجار به وجود آمد. اولین قانون تقسیمات کشوری به نام “قانون تشکیلات ایالات و ولایات و دستورالعمل حکام” در سال ۱۲۸۶ شمسی یک سال پس از اعلام مشروطیت به تصویب رسید. به موجب این قانون که در حقیقت زیربنای قانونی فعلی تقسیمات کشوری میباشد، ایران به چهار ایالت آذربایجان، خراسان، فارس و کرمان و بلوچستان تقسیم شد و هر ایالت به چند ولایت حاکمنشین و هر ولایت به چند بلوک (نایب الحکومه) تفکیک گردید. با انقراض سلسله قاجاریه و استقرار سلسله پهلوی سیاست کلی دولت تغییر کرد. رضاشاه تحت عنوان سیاستهای مدرنیستی و توسعه اقتصادی سیاست یکپارچهسازی و برخورد شدید با نیروهای سیاسی محلی را در پیش گرفت و نظام سیاسی شدیداً متمرکز را بر کشور حاکم کرد (احمدیپور و منصوریان، ۱۳۸۵: ۶۸). در آبان ماه ۱۳۱۶ کشور ایران به ۶ استان که نام آنها برگرفته از جهات جغرافیایی است و ۵۰ شهرستان تقسیم می شود.
در سال ۱۳۲۶ عنصر جدیدی به نام فرمانداری کل به نظام تقسیمات کشوری اضافه می شود که تقریباً در حد فاصل استان و شهرستان قرار داشت. اولین فرمانداری کل در حوزه بلوچستان تشکیل شد این فرمانداری کل از سه فرمانداری جز که تحت نظر یک مامور عالی رتبه به نام فرماندار کل که هم ردیف استانداری بود اداره میشد و مرکز آن زاهدان بود، در ۲۹ آذر ۱۳۳۳ فرمانداریهای کل بنادر و جزایر خلیج فارس و بنادر جزایر دریای عمان ایجاد گردید که بدین ترتیب تعداد استانهای کشور تا سال ۱۳۳۶،۱۰ استان بوده و پس از تشکیل استان سیستان و بلوچستان به ۱۱ استان و دو فرمانداری کل تغییر مییابد (احمدیپور، ۱۳۷۸: ۳۰).
به این ترتیب در سال ۱۳۵۷ کشور به ۲۴ استان، ۱۶۵ شهرستان و ۴۷۴ بخش تقسیم میگردد (احمدیپور و منصوریان، ۱۳۸۵: ۶۸).
پس از پیروی انقلاب اسلامی، تغییرهایی در نام شهرها و روستاها صورت گرفت و در سال ۱۳۶۲ چهارچوب نظام تقسیمات کشوری تعیین شد. طبق این قانون، سازماندهی سیاسی فضا در ایران، انجام می شود. به طور کلی از قانونمند شدن تقسیمات کشوری با تصویب قانون ایالات و ولایات در سال ۱۲۸۵ ه.ش، الگوی تقسیمات کشوری دچار تغییرات بسیار زیادی شده است (اعظمی و دبیری،۱۳۹۰: ۱۹۳). به طوری که تعداد استانها بین سالهای ۱۳۱۶ تا ۱۳۹۴ از ۶ به ۳۱، شهرستانها از ۴۹ به ۴۳۰ و تعداد بخشها از ۳۱۰ به ۱۰۵۹ عدد افزایش یافته است (دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور، ۱۳۹۴).
جدول۳-۱۰ تغییر تعداد عناصر تقسیمات کشوری از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۹۴
سال
استان
شهرستان
بخش
دهستان
شهر
۱۳۵۷
۲۴
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-09-24] [ 11:20:00 ب.ظ ]
|