فصل اول: کلیات تحقیق

فصل دوم: مبانی نظری و ادبیات تحقیق

فصل سوم: روش تحقیق

فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها

فصل پنجم: نتیجه گیری و پیشنهادات

فصل دوم: مبانی نظری و ادبیات تحقیق

۲-۱-پیشینه تحقیق

هر پدیده دارای سابقه یا پیشینه ای است و تحقیق در امور اجتماعی و انسانی از همین دیدگاه با تحقیقات فیزیکی و طبیعی تمایز دارد. پدیده‌های اجتماعی وابسته به گذشته اند و در زنجیره ای از تداوم جای می گیرند هویت آنان بدون در نظر گرفتن گذشته ای که در آن تکوین وتبلور یافته اند به دست نخواهد آمد. لذا همان طورکه شناخت درست باید با توجه به تمامی شرایط فعلی پدیده صورت گیرد گذشته تاریخی آن را نیز باید مورد توجه قرار داد بدین‌سان بدرستی می توان گفت هر تحقیق درست متضمن شناخت تحقیقات پیشین است(ساروخانی: ۱۳۸۵، ۱۴۶).

با تحقیق و استعلام از سایت های اینترنت ایران داک،…. و اینترانت ناجا ‌و کتابخانه دانشگاه علوم انتظامی هیچ گونه تحقیق و پژوهشی با عنوان تاثیر آموزش فناوری های نوین بر توانمند سازی فرماندهان پاسگاه های مرزی یافت نشد. اما تحقیقاتی با موضوعات مرتبط به شرح ذیل انجام شده است.

۱٫ پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان نقش و تأثیر یافته های صحنه جرم در شناسایی و دستگیری مجرم با بهره گرفتن از روش های نوین تشخیص هویت توسط مریم ابراهیمی در سال ۱۳۹۳ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز دفاع شد. وی بیان نمود که، بی شک شناسایی و دستگیری مرتکبین جرایم از جمله اهداف اساسی سیستم های قضایی محسوب می‌شود. از آنجا که صحنه جرم مکانی است که جرم در آن رخ می‌دهد غالباً مملو از آثار و مدارک مادی می‌باشد. مدارکی دال بر وقوع جرم و ارتکاب آن توسط شخصی خاص بر اساس اصل لوکارد مجرمین قادر نیستند صحنه جرم را به همان شکل اولیه نگه دارند و اثری هر چند کوچک از خود به جای می‌گذارند به ویژه آثاری بیولوژیک که به سبب دارا بودن خصوصیات منحصر به فرد در فرایند کشف جرم و تشخیص هویت مرتکب و دستگیری او نقشی مؤثر ایفا نماید. البته این امر مستلزم کاربرد و استفاده از روش‌ها و فناوری‌های علمی و نوین تشخیص هویت مانند تکنیک DNA در صحنه جرم می‌باشد.

۲٫ حسین علی فهیمی در پایان نامه کارشناسی ارشد خود با عنوان اهمیت بررسی صحنه جرم که در سال ۱۳۹۲ در دانشگاه پیام نور تهران دفاع نمود ‌به این امر اشاره نمود که، صحنه جرم سر چشمه حقایق و اطلاعات مربوط به جرم مجرم است و چنانچه به طور صحیح و اصولی مورد بررسی قرار گیرد ابتدای جاده ای است که به مخفیگاه مجرم منتهی می شود نظریه مبادله ( انتقال) که در سال ۱۹۳۰ توسط ادموند لوکارد رییس جرم شناسی دانشگاه لیون ارائه شده حاکی از ان است که اشخاصی که مرتکب جنایت می‌گردند تقریبا و به طور قهری آثاری از خود در صحنه یا نزد مجنی علیه یا هر دو به جای می‌گذارند و به طور متقابل آثاری از صحنه جنایت یامجنی علیه یا هر دو نزد آن ها به جای می ماند. اما امروزه در دادسرا ها و دادگستریهای سراسر کشور پرونده های زیادی را می‌توان یافت که با عنوان مرگ های مشکوک به نتیجه قانع کننده ای منجر نشده اند و حتی مهم تر از آن پرونده هایی است که مربوط به قتل بوده اما مجرم یا مجرمین و حتی در بعضی مواقع مقتول شناسایی نگردیده و پرونده نیز به دلیل عدم وجود شاکی خصوصی مختومه گردیده است. علت عمده شکست در پی جویی یک پرونده قتل را باید در عدم رعایت اصول و قواعد خاص در صحنه جرم جستجو کرد. چنانچه در رسیدگی به اینگونه پرونده ها از لحظه کشف جرم تیم مأموران آموزش دیده ای که دارای ویژگی های مخصوص کارشناسان بررسی صحنه جرم بوده و آموزش‌های خاصی را دیده باشند، اقدام به جمع‌ آوری دلایل مادی نمایند، نتیجه رسیدگی به اینگونه پرونده ها به عدالت نزدیکتر خواهد بود.

۳٫ پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان نقش تکنولوژی در کشف جرایم توسط عسکر حشمتی در سال ۱۳۹۲ در دانشگاه پیام نور البرز دفاع شد. در این پژوهش بیان شد که، ساختارهای علمی و فنی، اخلاقی، مادی و معنوی جوامع امروزی و نیازهای حقوقی و قضایی افراد و جامعه نظام دادرسی مبتنی بر دلایل علمی و مادی و عینی می‌خواهد چون دلایل ذهنی اقرار، شهادت، تامه به دلایل تغییر زیرساخت های جامعه امروزی، به عنوان ادله اثباتی پاسخگوی جرایمی که به شیوه ها و وسایل علمی به وسیله مجرمان فنی و حرفه ای صورت می‌گیرد نیست. وجود ملموس دلایل ذهنی در قرآن مجید و متون دینی برای اثبات جرایم، با توجه به زیر ساخت‌های جامعه آن زمان بوده که دارای نگرش های اخلاقی، مذهبی و ایدئولوژیکی بوده اند. وجود ملموس دلایل علمی و مادی در متون دینی برای جامعه امروزی ملموس است به شرطی که به دیدگاه علمی توجه شود. جهانی که امروز به یمن علم از آن به عنوان دهکده یاد می‌شود نظام حقوقی و قضایی آن برای صیانت از منافع جامعه، افراد و تنظیم روابط افراد و دفاع از حقوق متهم و شاکی باید مبتنی بر علم و فن و دانش های تجربی و مادی باشد. تحقیقات مقدماتی و نهایی مبتنی بر دادرسی علمی و ارائه طرق اثبات علمی و فنی، برای پیشگیری و اثبات جرایم نوپای خطرناک اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مانند جرایم کامپیوتری، اینترنتی، پولشویی و غیره که به وسیله مجرمان فنی و حرفه‌ای ارتکاب می‌یابد، در جهان امروز که زیر بناهای اعتقادی، اخلاقی رو به تحلیل دارد، یک امر بدیهی و ضروری است.

۴٫ حسام الدین قاموس مقدم در پایان نامه کارشناسی ارشد خود با عنوان جایگاه کشف علمی جرایم و تاثیر آن بر حقوق متهم در سال ۱۳۹۳ در دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز بیان کرد که، یچیدگی‌های موجود در روابط اجتماعی در جهان امروز، نحوه ارتکاب جرایم را پیچیده کرده و کشف جرایم پیچیده نیازمند ابزارهای پیچیده و فنی است و دیگر از طرق سنتی و دیرین نمی‌توان به همه نیازهای جامعه برای کشف جرم پاسخ داد. از سوی دیگر، «حقوق متهم» شاخصه و معیاری جدی مبنی بر توجه هر جامعه به حقوق انسانی به شمار می‌آید. آنچه به عنوان مسئله‌ای اساسی باید به آن پرداخت، راهکارهای تامین حقوق متهم در مراحل گوناگون رسیدگی به یک پرونده کیفری از مرحله کشف جرم تا اجرای حکم است. اهمیت موضوع این پژوهش، ناشی از اهمیت مبرا بودن دامان دستگاه‌های انتظامی و قضایی از هر گونه تضییع حقوق متهم و همچنین تلاش برای به ‌کارگیری روش‌های علمی برای کشف حقیقت است. از سوی دیگر، امروزه قدرت‌های بزرگ، موضوعات حقوق بشری را دستاویز و بهانه‌ای برای اهداف نامشروع خود و اعمال فشار بر ملت‌ها می‌کنند. بر همین اساس ضروری به نظر می‌رسد که با اتخاذ شیوه هایی که موارد نقض حقوق انسانی را کاهش می‌دهد، فشارها را کاهش دهیم. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که اولا کشف علمی جرایم در عداد ادله اثبات دعوای کیفری، جایگاه «اماره قضایی» را دارد، ثانیاً نفس استفاده از شیوه های علمی کشف جرم و بهره‌گیری از نظر کارشناسی در امر کیفری، در رعایت حقوق متهم در هر سه بعد جسمانی، قضایی و معنوی، اثر مثبت دارد اما برخی شیوه ها یا روندها در مسیر کشف علمی جرایم ممکن است برخی حقوق متهم را در معرض تهدید قرار دهد.

۲-۲-مبانی نظری

۲-۲-۱-علوم جرم یابی

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...