b37/3

b ۴۶/۱

کودزیستی (بذرمال و سرک)

b92/2

b ۴۳/۱

Lsd

۹۱/۰

۵۶/۰

میانگین های دارای حروف مشترک اختلاف معنی دار در سطح احتمال پنج درصد با یکدیگر ندارند

۴-۲-۱-۱ شاخص سطح برگ بالای بلال
اثر متقابل تنش خشکی و کود زیستی بر شاخص سطح برگ بالای بلال در سطح پنج درصد معنی دار گردید (جدول۴-۹). نتایج برش دهی اثر تیمار ها نشان داد اثر کاربرد مختلف کودی در سطوح تنش خشکی معنی دار گردید (جدول ۴-۱۰). در سطوح مختلف تنش خشکی استفاده از ۱۰۰ درصد کودشیمیایی باعث افزایش شاخص سطح برگ بالای بلال شد (جدول ۴-۱۱). اما استفاده از کود شیمیایی و کود های زیستی به صورت تلفیقی نیز تا حدودی سبب افزایش این صفت شد. نتایج آزمایشات مختلف نشان داده است که در ذرت حداکثر تولید خالص فتوسنتز در مرحله ظهور بلال تا رسیدن دانه های شیری به دست می آید و در این مرحله برگ های جوانی که در یک سوم بالایی ساقه قرار گرفته اند اهمیت بیشتری دارند، این برگ ها نور را بهتر مورد استفاده قرار می دهند، غنی از کلروفیل هستند و دی اکسید کربن بیشتری را جذب می کنند، محتوای بسیار زیادی از نیتروژن و فسفر دارند و حذف این برگ ها باعث کاهش عملکرد تا ۴۰ درصد می گردد (نور محمدی و همکاران،۱۳۷۶). همچنین پاکریج (۱۹۶۹) نشان داد که در مرحله ۱۰ روز بعد از گرده افشانی تنها ۳ برگ بالایی گندم از نظر فتوسنتزی فعال بوده و در این میان میزان فتوسنتز برگ پرچم برابر مجموع فتوسنتز دو برگ پایینی بود. در چنین شرایطی احتمالاً کاهش سطح برگ گندم می‌تواند از طریق کاهش هدررفت آب و افزایش ذخیره آب در خاک برای مر احل حساس انتهایی رشد، عملکرد را بهبود بخشد (ریچاردز، ۱۹۸۳ ؛ ژو و همکاران، ۲۰۰۴)

( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۴-۲-۱-۲ شاخص سطح برگ زیر بلال
تاثیر سطوح مختلف تنش خشکی و کود زیستی بر شاخص سطح زیر بلال از لحاظ آماری معنی دار بود (جدول۴-۹). افزایش شدت تنش خشکی باعث کاهش شاخص سطح زیر بلال گردید (شکل ۴-۶). علاوه بر کاهش اندازه برگ، پیری زود رس و ریزش برگ های تحتانی عوامل اصلی کاهش شاخص سطح برگ زیر بلال تحت تاثیر تنش خشکی شدید بودند. به طور کلی در مقایسه با برگ های بخش فوقانی گیاه، برگ های تحتانی از درجه اهمیت کمتری برخوردار بوده و حذف این برگ ها در مرحله ظهور گل تاجی تا شیری شدن دانه ها عملکرد را چندان تغییر نخواهد داد (نور محمدی و همکاران، ۱۳۷۶).
شکل۴-۶ اثر سطوح مختلف تنش خشکی بر شاخص سطح برگ زیر بلال
طبق جدول مقایسه میانگین داده ها ، بیشترین شاخص سطح برگ زیر بلال به تیمار ۱۰۰ درصد کود شیمیایی تعلق داشت و بعد از این تیمار کابرد کود شیمیایی و زیستی به صورت سرک در تلفیق با هم، شاخص سطح برگ زیر بلال معادل ۵۲/۲ را به خود اختصاص دادند. این تیمار نسبت به تیمار اول حدود ۲۰ درصد اختلاف داشته است (جدول۴-۱۲).

جدول۴-۱۲ مقایسه میانگین شاخص سطح برگ زیر بلال ذرت

تیمار

شاخص سطح برگ زیر بلال

۱۰۰ درصد کود شیمیایی

a ۱۲/۳

۵۰ درصد کود شیمیایی+کود زیستی (بذرمال)

bc ۲۶/۲

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...